VELÜNK TÖRTÉNT...  2020. június 19.      758
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Véget ért a Ki játszik ilyet?

Lezárult a Kispest Biztonságáért Közösségi Jóléti Egyesület (KIJE) Kispesti Szociális Szolgáltató Centrummal karöltve szervezett programsorozata, a Ki játszik ilyet?, amelyet a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósítottak meg Kispesten. 

kijatszik01

A pályázat kiírói hétszázezer forinttal támogatták azt a programot, amelyet 2019. szeptember 1. és 2020. március 31. között szerveztek a kispesti szakemberek. A KIJE, közösen a Kispesti Szociális Centrummal, önálló életvitelt támogató, önismeretet fejlesztő, foglalkoztatást, képzésbe kapcsolódást elősegítő programsorozatot valósított meg fogyatékossággal élők, kiemelten pszichoszociális fogyatékossággal élők, tanulásban akadályozottak, illetve az őket nevelő szülők részére – mesélte Deákné Császár Gabriella projektmenedzser, aki ez alkalommal is megköszönte a résztvevő szakemberek, a drámacsoportban, Balogh Eszter és Pintér Szilvia, a stílustanácsadó, Pomázi Beatrix, az életvezetési csoportban Bartáné Koleszár Beáta, valamint az álláskeresést támogató tréningvezető, Mester Gyöngyi munkáját.

A komplex program elemei között szereplő, nyolc foglalkozásból álló zenés drámafoglalkozáson 8 fogyatékossággal élő kispesti fiatal vett részt. A cél volt, hogy a drámapedagógia és a zenepedagógia eszközeivel játékosan növekedjen az önbizalmuk, elmélyüljön önismeretük, közösséget alakítsanak, és drámacsoportokon esélyegyenlőség, fogyatékosság, másság témában is feldolgozzanak művészeti alkotásokat.

A programon belül szintén nyolc alkalommal tartottak életvezetési csoportfoglalkozást, ahol a fogyatékossággal élőket és fogyatékos gyermeket nevelő hozzátartozókat várták, akik sorstársi közösségben, elfogadó, bizalmi légkörben egy-egy adott témát-problémát többféle nézőpontból megközelítve jártak körbe, és segítséget kaptak életvezetésükben.
A 3 alkalomból álló munkavállalást elősegítő csoportos felkészítésen hatan vettek részt, ahol a klasszikus munkavállalási tréningek témáin kívül a munkahely megtartásával kapcsolatos témákra fektettek hangsúlyt.

Élénk érdeklődés kísérte most is a stílustanácsadást, ahol a résztvevőket (6 fő) remek szakember készítette fel a személyes állásinterjúkra. Minden résztvevő személyes tanácsokat kapott, hogy a külső adottságait hogyan tudja előnyössé tenni. Az egyéni pályatanácsadás iránt meglepően sok szülő és szakember érdeklődött, és hiánypótlónak ítélték meg ezt a speciális szolgáltatást.

kijatszik02

Egyéni munkavállalási tanácsadás keretében a csoportban megtanult ismereteket a gyakorlatban is kamatoztathatták az álláskeresők (6 fő), akiket mentorok kísértek végig álláskereső útjukon, a munkakipróbáláson, az interjúra jelentkezésen és a személyes interjúkon. Ennek a programnak a segítségével hárman már sikeresen elhelyezkedtek – összegzi Deákné császár Gabriella.

A szociális szférában dolgozók vélekedése szerint is Kispesten működik a főváros, de talán az ország egyik legjobb családsegítő szolgálata, akikkel az elmúlt öt esztendőben kiválóan dolgozott együtt az egyesület – állítja Szujkó Szilvia, a 2004-ben alakult KIJE elnöke, aki az elmúlt években aktívan támogatta ezeket a fogyatékos gyerekeket nevelő szülősegítő programokat. Szujkó Szilviától megtudtuk azt is, hogy ebben az esztendőben is lesz majd hasonló program, hiszen a kispestiek a KIJE támogatásával sikeresen pályázták a SZÜLŐ 2020 elnevezésű programra, amelyben kifejezetten az autista gyerekeket nevelő családokat kívánják majd segíteni.

Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum és Kispest Biztonságáért Közösségi Jóléti Egyesület 

kijatszik03