VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. április 30.      172

Föld napja a Gyöngykagylóban

A Föld napját világszerte ünneplik. Nincs ez másképp a kerületünkben sem, például a KEÓ Gyöngykagyló Tagóvodában, ahol különleges módon, változatos programsorozattal emlékeztünk meg a jeles napról.

gyongykagylo-foldnapja02

Az intézményben megrendeztük a hagyománnyá vált virágvásárt, ahol a szülők és pedagógusok nem csak az óvoda részére vásárolhattak szebbnél szebb virágpalántákat, hanem otthonra is. A palántákat évek óta egy kisebb családi vállalkozás biztosítja számunkra igen kedvező áron, ami azért is fontos, mert így támogathatjuk a hazai kisvállalkozást.

A virágvásárt természetesen a virágültetés napja követte. A rendezvény célja nemcsak az óvoda udvarának, környezetének a szebbé tétele volt, hanem a környezetvédelem hangsúlyozása, fontosságának tanítása a gyerekek számára. Az eseményen a csemeték megismerhették az egynyári növényeket, az ültetést. Például, hogy egy palántát hogyan veszünk ki a cserépből, hiszen ez számukra egyáltalán nem kézenfekvő. Milyen igényei vannak ültetés után és hogyan gondozzuk őket. A környezeti ismereteket természetesen kiegészítette a matematika: összehasonlítottuk a növényeket, halmazokat alkottunk belőlük, megszámoltuk őket. És természetesen az éneklés sem maradhatott el, bíztatva a napot a sütésre, a növényeket pedig a növekedésre.

A programsorozatot az állomásokból és feladatokból álló, kifejezetten a tevékenykedésre, aktív tapasztalatszerzésre alapozott programmal zártuk. A gyerekek szelektíven hulladékot gyűjthettek, elhelyezhették az állatokat élőhelyüknek megfelelően, megismerték a kert barátját a földigilisztát. Festettek, kirakóst raktak ki és memória játékot játszhattak.

A Föld napja az óvodában tehát nemcsak oktató jellegű volt, hanem kifejezetten élményszerű, szórakoztató. A jövőben további hasonló eseményeket szervezünk a környezetvédelem jegyében, hiszen a gyerekek a jövő generációját képviselik, akik majd tovább viszik a környezetbarát gondolkodásmódot.

Jakabné Rövid Anita
KEÓ Gyöngykagyló Tagóvoda