HÍREK  2019. szeptember 07.      1,147
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

110 éves a Kispesti Athleticai Club, a KAC

Kettős ünnepséget tartottak a ma délelőtt az önkormányzati Tichy Lajos Sportcentrumban: barátságos labdarúgó mérkőzéssel köszöntötték a 110 éves Kispesti Athleticai Clubot és a hamarosan 70. születésnapját ünneplő Kozma Mihály labdarúgót, a klub korábbi igazgatóját.

 

110 éves a Kispesti Athleticai Club, a KAC
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Az önkormányzat és a Budapest Honvéd FC közös ünnepségén Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy milyen fontos esemény volt Kispest életében, amikor 1908. augusztus 18-án családias körülmények között, az Éder kisvendéglőben ötven taggal megalapították a Kispesti Athleticai Clubot, amelyben öt szakosztály („footbal”, vívás, atlétika, úszás és torna) alakult. A KAC első hivatalos mérkőzését 1909. szeptember 19-én Monoron játszotta és 3:1-re nyerte, ami azt is jelentette, hogy az MLSZ felvette tagjai közé. Ezért is gondolta úgy Kispesti Önkormányzata, hasonlóan a 110 évvel ezelőtti naphoz, hogy emlékezetessé teszi ezt a mai napot is, így meghívta egy barátságos mérkőzésre ismét Monor csapatát, hogy a Budapest Honvéd FC öregfiúk csapatával játszanak ünnepi mérkőzést – mondta a polgármester. Gajda Péter megemlékezett arról is, hogy a klub élete nem volt mindig zökkenőmentes annak ellenére, hogy sok-sok remek sportoló, világklasszis, legendás játékos nevelődött itt, és 1993-ban, az akkori önkormányzat élesztette újjá.

Piroska János, a Honvéd Baráti Kör elnöke köszönetet mondott az önkormányzatnak azért, hogy ezt a napot közösen megszervezték, mert ez a 110 év legalább négy emberöltő, amelyben sportnagyságok nevelkedtek, sportsikerek születtek. Hosszasan sorolta a labdarúgó generációk legismertebb, legsikeresebb képviselőit, akik dicsőséget szereztek a klubnak. A klub neve sokszor változott, de a szívünk mindig kispesti marad – hangsúlyozta. Külön kiemelte és tortával is köszöntötték a hamarosan hetvenéves Kozma Mihályt, aki sokat tett azért, hogy a klub megmaradjon.

Az ünnepség ezen részében Gajda Péter és Fenyvesi Dezső, a Puskás Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke sok-sok éves munkájának elismeréséül Piroska Jánosnak átadták Kristóf Lajos, kispesti szobrászművész Puskás Ferencet ábrázoló kisplasztikáját.

Kozma Mihály Szegeden kezdett focizni. Gólerős játékára hamar felfigyeltek és így került Kispestre a Honvédhoz. A hetvenes évek elején háromszor volt magyar gólkirály. Magyar bajnok 1980-ban lett először. 1981-ben a belga Waterschei játékosa lett két évre, második bajnokságát már Belgiumból visszatérve szerezte a Honvéddal. 1969 és 1975 között 17 alkalommal játszott a nemzeti tizenegyben és 3 gólt szerzett. Sportvezetőként 1984-től 1986-ig a Honvéd utánpótlásánál dolgozott edzőként. 1986-tól a labdarúgó-szakosztály vezetője, 1991-től a Kispest-Honvéd FC igazgatója lett. 1995 januárjában megvált posztjától, és vezetőedzőnek nevezték ki, amit 1995. április végéig töltött be.

Az ünnepség hivatalos része után a Honvéd öregfiúk 2×20 perces barátságos mérkőzést játszottak Monor NB III-as csapatával, majd a gyerekeknek Lipták Mihály, a Freestyle Foci Team SE tagja tartott interaktív bemutatót, ahol a közönség megismerkedhetett a sportággal, trükkökkel, és azok nehézségeivel.