HÍREK  2019. április 14.      2,403
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Street Food Fesztivál és Föld-napi programok

Második alkalommal rendeztek Street Food Show-t a Föld napjához kapcsolódóan a Templom téren. Hat facsemetét is örökbe fogadtak szülők gyermekeiknek.

Street Food Fesztivál és Föld-napi programok
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Péntektől vasárnapig tizennégy mobil konyhából kínáltak minőségi ételeket-italokat és édességeket a vendégeknek. Az első két napon utca utcazenészek, vasárnap az operett- és filmslágerek szórakoztatták közönséget a második Street Food Fesztiválon. A Street Food Show-k országos szervezőjétől megtudtuk, tavasszal és ősszel két nagy rendezvényt tartanak a Kincsem Parkban, ezek mellett még több mint 20 kisebb fesztivált tartanak az országban évente. Zundel Rudolf elmondta, rendezvényeik sikeresek, a friss alapanyagokból helyben készített minőségi street food-ételek nagyon népszerűek. Hozzátette, az utcai étkezés rengeteg hulladékkal jár együtt, ezért ezeknél a rendezvényeknél száműzték a műanyag csomagolóanyagot, és kiemelten figyelnek szelektív hulladékgyűjtésre. Különösen fontos szempont ez a Föld napjához kapcsoló kispesti fesztiválon – hangsúlyozta.

Street Food Fesztivál és Föld-napi programok
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Vasárnap a Street Food Show-val párhuzamosan „kizöldült” a Templom tér: a sátrakban Föld-napi programok várták a kispesti családokat. Az Europalánta Egyesület két mesehőssel, Mimoval és Csipekkel csalogatta szelektív hulladékgyűjtési és komposztálási játékra a gyerekeket. Bemutatkozott a Jane Goodall Intézet, a Rimario Alkotóműhelyben kézműveskedni lehetett. Az Első Kis-Pesti Kert komposztálós játékkal, az Árnyas Kert fűszerfelismerő teszttel, a Kispesti Kertbarát Klub növénybemutatóval várta a vendégeket. Az Átalakuló Wekerle „Nulla hulladék” mottóval játékos formában mutatta be a hulladékcsökkentés lehetőségeit, a Kiserdővédők a Határ úti erdősávról készítettek totót az érdeklődőknek. A Zöldövezet Társulás a fesztivál alatti hulladék szelektív gyűjtése és elszállítása mellett újrahasznosított anyagokból készített játékokkal „rendezett be” játszóteret. A mobil étkezdék az önkormányzat újrapoharában kínálták az italokat (a betétes poharakat vissza is lehetett váltani!). Az önkormányzat sátrában pedig a kispesti képviselő-testület tagjaival találkozhattak kispestiek.

Street Food Fesztivál és Föld-napi programok
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Idén a Föld napjához kapcsolódott a Te is fogadj örökbe egy fát gyermekednek! program, amelynek keretében ezúttal hat díszkörte-facsemetét fogadtak örökbe gyermekeiknek a szülők. Kispest polgármestere, aki Vinczek György alpolgármesterrel együtt segédkezett a Kispesti Kaszinó előtti fa elültetésében, arról beszélt, hogy 10 éves hagyomány már a facsemeték örökbefogadása Kispesten, a Wekerlei Kultúrház 2010-ben indított kezdeményezését a Zöldprogram keretében folytatja az önkormányzat. Gajda Péter elmondta, a program azt szimbolizálja, hogy a kispestiek számára is fontos, hogy szebb és zöldebb legyen a kerület, ezért részt vesznek a közös kerületszépítésben. A gyerekek figyelmét is felhívjuk vele a környezet védelmére. Hozzátette, az elmúlt évek alatt több mint 10 ezer négyzetméterrel gyarapodott a kispesti zöldfelület, idén az önkormányzat karöltve a fővárossal több mint 500 fával gyarapította a kerületi faállományt.