HÍREK  2016. október 17.      1,069
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Városi hangulatok

City Life címmel nyílt meg Szikszai Sándor akvarellista kiállítása a KMO Előtér-galériájában. December 12-ig kalandozhat Budapest, Prága, London, Velence, Párizs, vagy éppen New York és Sydney utcáin a közönség.

Városi hangulatok
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Emberek gondolatait, környezetét hozzák létre Szikszai Sándor képei, az élhetőség jelenik meg a finoman megmunkált alkotásokon. Ha valaki ilyen képeket fest, fontos, hogy mindig többet tesz mögé – hangulatokat, életérzéseket –, mint maga a látvány: a belső látás jelenik meg, a képek emlékeket idéznek fel – fogalmazott megnyitóbeszédében Vadász István galériavezető.

„Útkeresés és a világ körüli rohanás vált osztályrészemmé, melyek során alma materek, esti kisegítő munkák, diplomák, képzőművészeti projektek, munkahelyek több földrészen át követték egymást… Amíg Dr. Jekyll napközben hétköznapi életét élte, mint rakétamérnök, számítástechnikus, taxis, ezermester, asztalos, kertész, pizzafutár, festő és mázoló, autóversenyző, kínai dobozos ételszállító, internetes szakember, üzleti tanácsadó, vagy éppen bankár… Mr. Hyde könyvillusztrátor, utcai festő, a bécsi ’Dunau Canal művészeti vásár’ rendszeres kiállítója, bőrdíszműves, ékszerrestaurátor, miniatúrahamisító, álmodozó vagy éppen ausztrál népi faragványkészítő volt.
Lelkem színterét ’két hazám’ Európa és Ausztrália között osztom meg, miközben a találkozások, élmények, érzések és technikák kavalkádjában tobzódom. Utazásaim során meghatározó pillanatokban csendes elmélázással ülök le egy-egy padra vagy szobor árnyékában, magamba égetve a hely szellemét, a pillanat varázsát. Mindezen érzelmeket mintegy áttranszferálom színekbe és formákba, melyekkel hosszú heteket töltök el megfestésük során. Így aztán – legyen az erdőt, városrészletet, hidat vagy portrékat ábrázoló kép –, ha valaki képeim előtt nem csak szemét, de lelkét is kinyitja, megérezheti mindazon titokzatos érzelmi hullámzásokat, melyeket a kép szellemisége kíván közvetíteni számára.
Témáim választását a körülöttem létező világ gyermeki felismerése és csodáinak habzsolása jellemzi, ezért hát mindent megrajzolok és festek, amelynek szépsége megérint… kendőzetlenül a maga szépségében, mindössze a saját lelkem színeit hozzátéve…
A nemzetközi akvarell szövetség (IWS Global) igazgatósági tagjaként és a magyar tagozat megalakítójaként és vezetőjeként további lehetőségeim nyíltak, mint művészetem fejlesztése, mint a művészeti szervezés területén.” (Szikszai Sándor)