HÍREK  2016. május 12.      1,383
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyermekrendelő felújítására pályázik a kerület


Könnyűszerkezetes röplabda-ívcsarnok építésének elvi lehetőségről és a költségvetés módosításról is döntöttek a képviselők a mai rendkívüli ülésen, valamint beszámolót fogadtak el a Kispesti Egészségügyi Intézet tavalyi tevékenységéről. A képviselő-testület ez alkalommal köszönte meg dr. Kiss Anna jegyzőnek nyugdíjba vonulása alkalmából Kispestért és a kispestiekért végzett több évtizedes munkáját.

Gyermekrendelő felújítására pályázik a kerület
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A költségvetés módosításával a kispesti gyermekek ellátásában résztvevő Heim Pál Gyermekkórháznak 5 millió forintot különített el a képviselő-testület ügyeletes orvosi gépkocsi cseréjére. A napirend kapcsán nézetkülönbség alakult ki az önkormányzat zárszámadásban lévő mintegy 111 millió forint tartalék felhasználásáról. Dódity Gabriella és Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) hozzászólósában mintegy 80 millió forint átcsoportosítást javasolta, amelyet a kerületi intézmények felújítására lehetne fordítani, míg Kránitz Krisztián (MSZP-DK-Együtt-PM) arról beszélt, hogy szükség van egy nagyobb, váratlan események utáni felújítási alapra, mert a kerületi iskolák és óvodák, illetve más intézmények műszaki állaga ezt mindenképpen indokolttá teszi.  

Kertész Csaba alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) javaslatára visszavonta a képviselőtestület a Wekerle Sporttelep bérbeadásáról szóló korábbi pályázatát, és döntöttek arról, hogy az új pályázat kiírására a testület júniusi ülésén kerül majd sor.

A képviselő-testület támogatta, hogy az önkormányzat az ,,Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című belügyminisztériumi felhívásra 2016. június 2-ig pályázatot nyújt be a gyermekorvosi rendelőnek és védőnői szolgáltatásoknak helyet adó Berzsenyi utcai épület  felújítására. A tervezői költségbecslés alapján a beruházás bruttó 91 millió 600 forintba kerül, amelyhez 30 millió forint támogatás kérhető. A képviselő-testület nyertes pályázat esetén a 2016. évi költségvetés terhére biztosítja a 61 millió 600 ezer forint önerőt. A pályázatokról 2016. augusztus 5-ig hoz döntést a minisztérium, a beruházást pedig 2017. december 31-ig kell befejezni.

Elvi hozzájárulását adta a képviselő-testület ahhoz, hogy ha minden feltétel adott, akkor könnyűszerkezetes ívcsarnok épüljön a Kispesti Uszoda kertjében tavaly megépült három strandröplabda-pálya fölé, lehetővé téve az egész éves strandröplabdázást. Ez várhatóan orvosolná a környéken élők por- és zajszennyezésre vonatkozó panaszait is. Mint azt Gajda Péter polgármester (MSZP) a napirend kapcsán leszögezte, a testület nem köteleződött el a beruházás mellett, de nem zárkózik el a megvalósítás elől sem. Az új csarnok építését a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Röplabda Szövetség támogatásából finanszírozza a Kispest SE. Az elfogadott határozat szerint a testületi elvi támogatás egyik kiemelt feltétele, hogy „a beruházás teljes fedezete támogatási szerződéssel biztosított legyen. Ennek hiányában a beruházás akkor kezdhető meg, ha megállapítható, hogy – a további támogatások esetleges elmaradása esetén – a részleges beruházás is műszakilag használható, és annak továbbépítése az önkormányzat részéről költségvetési ráfordítást nem igényel.”

A testület egymillió forintos támogatást szavazott meg a Kispest Sportegyesületnek a 2016. évi Kispest Open elnevezésű, többfordulós országos strandröplabda-verseny lebonyolításához.

Támogatta az önkormányzat a Wekerlei Gyermekekért Alapítvány részvételét a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-6.1.1-15) óvodafejlesztési pályázatán. A Micimackó Magánóvodában pályázati siker esetén létrehozandó 40 új óvodai férőhely segítheti a kerület és az önkormányzat azon törekvését, hogy a jelenlegi óvodai zsúfoltságot lehetőségeihez mérten megszüntesse. A projekt keretében két, 20-20 fős új csoportszoba, egy új többfunkciós iroda-fejlesztő szoba és a kapcsolódó helyiségek valósulnának meg.

Elfogadták a képviselők a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) 2015. évi működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolót. Dr. Vargha Péter főigazgató vezetői összefoglalója szerint 2015-ös esztendő a külső körülmények tekintetében a nyugalom éve volt. A tulajdonos önkormányzat által rendelkezésre bocsátott működési és fejlesztési források lehetővé tették a jól átgondolt, tervezhető működést, biztosították a korábban megszokott, magas színvonalú szakmai munka feltételeit. Ugyanakkor súlyos problémát jelentett az intézet számára az országos szinten uralkodó orvoshiány hatásainak kezelése. A KEI a nehézségek ellenére is mindent megtett a színvonalas betegellátásért, 42 szakrendelés heti 1500 órában több mint 370 ezer beteget látott el. Az intézet dolgozói számára az önkormányzati döntés alapján folyósított 5000 forint/hó étkezési utalvány, a gyermekfogászat részére adott 10 százalékos béremelés, továbbá a kiskeresetűek év végi 30 ezer forint/fő bértámogatása nagy segítséget jelentett a legjobban rászoruló dolgozók mindennapi anyagi problémáinak enyhítéséhez.