HÍREK  2024. április 28.      205

Hagyományteremtő közösségikert-programot tartottak

Nyárias időben zajlott az első Közösségi Kertek Délutánja négy kispesti közösségi kertben szombaton.

Hagyományteremtő közösségikert-programot tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (45 kép)

Szabadtéri rendezvényhez kívánni sem lehetett volna jobb időjárást délutánra, amikor megnyíltak a közösségi kertek kapui, és színes programokkal, kézműveskedéssel, madárodú-festéssel, természetvédelmi totóval várták az érdeklődőket. Mindenki a saját szemével győződhetett meg arról, hogy a kispesti közösségi kertekben remek a hangulat, a dolgos városi kertészeknek köszönhetően már szépen hüvelyesedik a zöldborsó, virágzik az eper és a snidling, levelesedik a sóska, már kihúzható a zsíros kenyérhez az újhagyma. A látogatás során ajándékba mindenki kaphatott a kertek fűszernövényeiből, rozmaringból, zsályából, citromfűből, levendulából ízelítőt.

A délutánt Gajda Péter polgármester nyitotta meg az Első Kis-Pesti Kertben, ahol arról beszélt, hogy Kispest már szinte „nagyhatalomnak” számít a közösségi kertek kialakításában, hiszen hamarosan nyílik az ötödik kert is a Toldy utca és a Kazinczy utca közötti parkban. Hogy mi lesz a kert neve, azt még nem tudni, mert a névadás feladata mindig a közösségé, de biztosan találó lesz ez is, hiszen az össze többi is az volt. Büszkék vagyunk arra, hogy országosan egyedülálló módon Budapesten a kerületben nyílt az első közösségi kert 12 évvel ezelőtt. Azóta pedig a jó példa ragadós, és egymás után nyílnak a kertek a fővárosban, hamarosan a XVIII. kerületben is nyílik az első. Ezek a kertek nemcsak a kertészkedésről szólnak, itt a növényeken kívül a hagyományokat is ápolják. Az évek alatt közösségek alakultak, annak ellenére, hogy az elején sok volt a bizonytalanság és a félelem. Büszkék vagyunk arra is, hogy a mi kertünkbe szívesen látogatott el a 2020-ban elhunyt kispesti díszpolgár, Bálint György, akinek özvegye, Récsey Antónia szinte minden kertrendezvényen velünk van. Bálint gazda emlékét pedig 2021 óta emlékkő és egy vérszilvafa (Burány Sándor korábbi országgyűlési képviselő ajándéka – a Szerk.) őrzi – hangsúlyozta a polgármester.

Az Első Kis-Pesti Kert megnyitása rengeteg izgalommal járt, hiszen 13 évvel ezelőtt Kispestről indult a haza kertmozgalom. Köszönet a kerületnek a befogadásért – emlékezett a kert „atyja”, az ötletgazda Rosta Gábor, aki azt is elmesélte, hogy sok munkával járt a kertnyitás előkészítése, hiszen erre még nem volt példa Magyarországon, szinte minden jogi hátteret ki kellett találni a megnyitáshoz és a működtetéshez, de megérte – tette hozzá.

Ez itt egy csoda, nagyon szép a mi kertünk! Ide mindenki bejöhet, sétálhat, leülhet, megpihenhet, kérdezhet, kérhet a fűszereinkből is. Iskolások és óvodások járnak hozzánk körbenézni, kertet művelni. Jelenleg 25 magaságyásban folyik a kertészkedés, de itt mi egy igazi közösség vagyunk, hiszen rendszeresen lejárunk, programokat szervezünk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Mi barátok is vagyunk, segítjük egymás, és nem csak a kertészkedésben – mondta Nagy Mária, az Első Kis-Pesti Kert vezetője.

A megnyitó után Gajda Péter, Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek is kerékpárra pattantak, és elkerekeztek az Árnyas Kertbe az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti KRESZ-parkhoz. A kertet 2015 őszén avatták fel a negyedikként Kispesten. A 31 ágyásos, 1213 négyzetméteres Árnyas Kertben délután lehetett homokozni, mezítláb különböző talajokon, például kavicson, homokon, fahulladékon mászkálni, sőt akinek kedve volt készíthetett hamarosan zöldbe boruló „fűfejet” is.

Újabb rövid kerekezés után a Dobó Katica utcai Forrásház melletti tíz évvel ezelőtt alapított Aranykatica Kertbe érkezett a kerékpáros csapat. Itt meglepetésként a kert ötödik születésnapjára önkormányzati ajándékként kapott kerti kemencében készült frissen sült kakaós csigával és buktával várták a vendégeket. Kruchio Panni kertvezető néhány mondatban ismertette a kert működéséről a legfontosabbakat: 26 család tagja a közösségnek, 10 magaságyásban és 16 normál ágyásban kertészkednek, a közösségben 14 tíz év alatt és 8 tíz év feletti kisgyerek kapcsolódik be a kertben folyó munkába, vagy vesz részt a különböző programokon. Sokat vagyunk együtt és gyakran sütögetünk is közösen – mesélte.

Vinczek a György alpolgármester itt beszélt arról a napi élményéről, hogy ő minden kertben járt már, ismeri tevékenységüket, és sokat tanult, sok hasznos tanácsot is kapott az ott kertészkedőktől. A mai programon például a rózsametszés fogásait mutatták meg neki az egyik kertben. Rendkívül kreatívak a kerttagok, érdemes tőlük ellesni és otthon kipróbálni néhány ötletet – mondta.

Sajnos egyes kutatók szerint 2040-re olyan komoly és visszafordíthatatlan környezeti változásokkal és ezek következtében olyan problémákkal kell majd szembenéznünk, amire ma még nem is gondolunk. Ezért fontos, hogy ezekben a kertekben „kicsiben” megpróbálnak tenni valamit a fenntarthatóságért, önmagunkért. Ez egy másfajta gondolkodás- és látásmód, amely segít abban, hogy összeegyeztessük a városi környezetben való életet a természettel – vélekedett Varga Attila alpolgármester.

A program keretében valamennyi kertbe együtt kerekezett a városvezetéssel Kovács Tímea és párja, Fejes Attila. A fiatal pár az Aranykatica kert közeli panelben élnek, és korábban szerettek volna csatlakozni a kert közösségéhez, de sajnálatukra hosszú a várólista, így ez a tervük meghiúsult. De a tősgyökeres fiatalembernek és párjának nem kellett lemondania a kertészkedésről, mert a Wekerlén élő nagyszülők kertjében kedvükre „zöldíthetnek” mostanában. Kérdésünkre elmondták: a kíváncsiság hozta el őket a programra, és nem bánták meg, hogy eljöttek, hiszen jó volt látni, hogy a hasonlóságok mellett minden kert más és más adottságokkal rendelkezik, amelyet igyekeznek is kihasználni. Így a kerteknek saját arculata van. Láthatóan remekül érezték magukat a kötetlen hangulatú programon.

A Közösségi Kertek Délutánja a Zengő utca és a Kasza utca sarkán a 2014-ben átadott Zengő Kertben végződött. A kert tagjai 25 parcellán és 2 fűszerkertben kertészkednek. A közösség létszáma jelenleg közel száz, de sajnos kevés a gyerek, mert a környék házaiban kicsik a lakások, a fiatalok elköltöznek, ha egy-két gyermekük születik – mesélte a kert vezetője Vass Jánosné. A látogatás végén, a napi program zárásaként Gajda Péter polgármester és Varga Attila alpolgármesterek közösen ültettek virágot a kert virágos ládáiba.