HÍREK  2024. április 23.      189

Török ajándékokat kapott a Szivárvány óvoda

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat a kerületben működő Maarif Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumot fenntartó Türkiye Maarif Vakfi - Török Maarif Alapítvánnyal. A dokumentumot ma írták alá.

Török ajándékokat kapott a Szivárvány óvoda
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

A eseményt követően a Szivárvány óvodába látogattak el a vendégek, ahol hivatalosan is átadták a Maarif Alapítvány támogatásával készített udvari játszóeszközt, valamint a Gül Baba Türbéje Alapítvány ajándékát, a rózsakertet.

Velenceiné Horváth Zsuzsanna tagintézmény-igazgató arról beszélt köszöntőjében, hogy a 2018-ban indult magyar-török óvodás program célja, hogy a gyerekek megismerjék más népek, köztük a török kultúráját. Választásukat segítette, hogy Kispest testvérvárosa Pendik, Isztambul egyik kerülete.

Kispest polgármestere a török partnerekkel való együttműködést méltatta, és megköszönte a játszóeszközt. Gajda Péter elmondta lapunknak, hogy a Maarif alapítványi iskola a Puskás iskola nem használt épületszárnyában működik ideiglenesen, amíg a végleges székhelyüket megtalálják a fővárosban, ehhez az önkormányzat nyújtott segítő kezet. Az együttműködés most a Gül Baba Türbéje Alapítvánnyal is kiszélesedett. Az alapítvány egy nagyon szép rózsaágyást épített az óvodásoknak, és az Atatürk téren is, a Maarif iskola pedig a jó kapcsolat jegyében egy játszóvárral ajándékozta meg az óvodát. Bízunk abban, hogy ezt a nagyon gyümölcsöző és baráti kapcsolatot, ezt a jövőben is folytatni tudjuk török testvérvárosunkkal, a török nagykövetséggel és a Maariffal is - hangsúlyozta.

Gülsen Karanis Eksioglu nagykövete arról beszélt, hogy április 23. a nemzeti függetlenség és a gyermekek napja Törökországban. Az ünnepet a külképviseleteken is megünneplik.

Dillioglu Mustafa, a Maarif Alapítvány igazgatója is az ünnep fontosságára hívta fel a figyelmet, és megköszönte az önkormányzatnak, hogy Kispest befogadta az iskolát.

Köszöntötte az óvodát és a gyerekeket Pálfi Gábor, a Gül Baba Türbéje Alapítvány operatív igazgatója is.

A polgármester, a nagykövet és a Maarif igazgatója együtt leplezték le az ajándékozásoknak emléket állító táblákat, majd az óvodások köszöntötték magyar népdalokkal és török dallal a vendégeket.

Az önkormányzat részéről Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek, valamint Somogyi Lászlóné, Teknős Ferenc és Domokos Gábor képviselők is részt vettek az eseményen.