HÍREK  2024. március 08.      338

Kulturális intézmény lesz az egykori óvodából

A Nádasdy utcai Mese-Vár óvoda régi épületébe költözhet a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény. A műszaki felmérés már megkezdődött.

Kulturális intézmény lesz az egykori óvodából
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Azt tervezzük, hogy a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményt, amelyet annak idején a Csokonai utcába, a Vass iskola egyik melléképületbe költöztettünk, méltó helyre hozzuk át. A Mese-Vár óvoda Nádasdy utcai épületével egyébként is az volt a célunk, hogy oktatási, kulturális célra megőrizzük a kerület számára. Vinczek György alpolgármester javasolta, hogy hozzuk át ide a gyűjteményt – mondta el lapunknak Kispest polgármestere azon a hét közepén tartott bejáráson, amelyen Vinczek György mellett a Kispest Kft, a GESZ, a KMO és a szakiroda vezetői, valamint a gyűjtemény munkatársai is részt vettek.

Gajda Péter arról is beszélt, hogy az épület jó állapotban van, az elmúlt években megtörtént a világítás-korszerűsítése és a nyílászárók cseréje, a burkolatok jó állapotban vannak. Alkalmassá kell tenni az egyébként szép épületet új funkcióra, így méltó helye lesz a Kispesti Helytörténeti Gyűjteménynek. A műszaki felmérés elkezdődött, a pontos adatok, az átalakítással járó tennivalók és költségek ismeretében indulhat majd az átköltözés.

Vinczek Györgytől megtudtuk: nagyon sok olyan anyaga van a gyűjteménynek, amelyet a mostani helyen nem tud méltó módon bemutatni. Az átköltözéssel több helyen tud majd kiállítást nyitni, több emléket tud majd bemutatni a kispestieknek, és nem raktárban kell tartani azokat, amelyekre egyébként büszkének kell lennünk. És az új helyen sokkal többen tudják majd látogatni az intézményt, amely múzeumpedagógiai foglakozásokkal is bővíti a kínálatát.