HÍREK  2024. február 26.      234
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kispestről elhurcolt áldozatokra emlékeztek

Az 1945-ben Kispestről a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékére a Városháza falán lévő emléktáblánál Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Varga Attila és Ternyák András alpolgármesterek, valamint Teknős Ferenc és Domokos Gábor önkormányzati képviselők hajtottak fejet, és helyezték el az önkormányzat koszorúját.

A Kispestről elhurcolt áldozatokra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon rabolták el és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Dél-Pestről 1945. január 6-tól kezdődően vitték el kényszermunkára a civil lakosságot: több Pest melletti településről nem a munkaképes férfiakat, hanem főleg a német nemzetiségű, illetve német nyelvűeket. A büntetőjelleget erősítette, hogy az elhurcolások a nőket is érintették. Ahogy egyre többen hagyták el az óvóhelyeket, úgy vált fokozatosan az utca az elhurcolás terepévé. Jelen ismeretek szerint a Hofherr-gyárból 81 embert internáltak.

Magyarország Kormánya a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2016-ban pályázatot hirdetett egységes emléktáblák elhelyezésére azokon a településen, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként. A kispesti emléktáblát, Vénusz Gergely kőfaragó alkotását 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán.