HÍREK  2024. február 15.      533
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatódik a kerület zöldítése

Az Ady Endre úti fasor-rekonstrukció és növénytelepítés után idén az Üllői úttal folytatódik a fővárossal közös kispesti zöldfejlesztés.

Folytatódik a kerület zöldítése
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az Ady Endre úti munkálatok eredménye igazán tavasszal lesz látható, amikor megerednek a fák és a cserjék, virágba borulnak a biodiverz ágyások. A polgármesteri Zöldprogram kiemelt eleme Kispest további zöldítése, ez a munka folytatódik idén is. Ezúttal az Üllői út kispesti szakasza kerül sorra: 37 beteg vagy sérült fa helyére kerülnek a városi környezetet jobban tűrő fafajok a Főkert projektjében – tudtuk meg Kispest polgármesterétől.

Gajda Péter elmondta, hogy a Közpark közterületi növénytelepítése is folytatódik az Üllői út mentén: a napokban 2500 tő levendulát, ún. „tihanyi klónt” ültetett ki több mint 500 négyzetméteres részre az önkormányzati Kft. Ezek a virágok tavasszal nem csupán látványélményt nyújtanak majd, hanem az Ady Endre úti ágyásokhoz hasonlóan táplálékot adnak a beporzó rovaroknak, valamint az iskolák és óvodák oktató programokat is tarthatnak a helyszínen – hangsúlyozta Gajda Péter. Hozzátette: idén a tavalyinál is több forrást szán az önkormányzat közterületi fejlesztésekre, parkok, játszóterek, utak és járdák karbantartására, felújítására.

A főváros egyik legjelentősebb, csaknem 200 millió forintos fasor-rekonstrukciója volt az Ady Endre úti fasor tavalyi felújítása. Tavasszal indult a munka Főkert és a Közpark Kft. együttműködésében. Összesen 186, a szárazságnak jobban ellenálló fafajta került az átvizsgálás után balesetveszélyesnek ítélt fák helyére. A munkák során mintegy 1200 méter hosszan, több mint 3600 négyzetméteren újult meg a terület faállománya. A fasor-rekonstrukcióval párhuzamosan biodiverz (biológiailag sokszínű) ágyásokat alakítottak ki a Közpark szakemberei az Ady Endre út wekerletelepi oldalán a Dobó Katica utcától az Álmos utcáig.