HÍREK  2024. február 07.      400
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szegények orvosára emlékeztek a születésnapján

Az önkormányzat, a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI), valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) kispesti csoportjának, valamint a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület (Romfel) közreműködésével tartottak megemlékezést Jahn Ferenc mellszobra előtt a szakrendelőben.

A szegények orvosára emlékeztek a születésnapján
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az ünnepség kezdetén a közelmúltban elhunyt Szonderik Gyulára, a MEASZ kispesti vezetőjére, a kerületi megemlékezések aktív résztvevőjére is emlékezett Vinczek György alpolgármester, egyben bemutatta a szegények orvosának életéről készült tablókiállítást, amelyt Jahn Ferenc lánya, Ágnes és az ő fia állított össze.

Az alpolgármester felidézte a 122 éve ezen a napon született kispesti orvos, baloldali politikus életét és munkásságát, elmondta, Jahn Ferenc rövid élete során sokat dolgozott azon, hogy az orvosi ellátás mindenki számára elérhető legyen Kispesten. A szegények orvosa a 30-as évek derekától aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában, kispesti képviselőként szociográfiai kiállítást rendezett az akkori kispesti állapotokról. Dachauba hurcolása után, amíg tehette, orvosként segített fogolytársain. Tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat, és nem sokkal a tábor felszabadítását követően 43 évesen elhunyt.

Az alpolgármester megemlékezett a 2017-ben elhunyt dr. Sebestyén Péter díszpolgárról is, aki 1992-től 10 éven át volt képviselő, és kezdeményezője volt annak, hogy Kispest ápolja Jahn Ferenc emlékét. Jahn Ferenc 2000-ben kapott posztmusz díszpolgári címet.

Végezetül felolvasta Jahn Ágnes levelét, aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni a megemlékezésen: „Bár apámat kilencéves koromban elvesztettem, elevenen él bennem néhány emlék közös életünkről, családi összejövetelekről, kirándulásokról, közös játékokról, meseolvasásokról, fogócskázásról Zrínyi utcai lakásunkban. És a vasárnapi sétákról, amelyek során gyakran állították meg a kispesti utcákon a lakók a doktor urat egy kis beszélgetésre.

Utoljára a Margit körúti fogházban láttam, ahol a kispesti és környéki munkásmozgalomban való részvétele miatt kapott ötéves börtönbüntetését töltötte. Egy beszélőre anyám engem is bevihetett. A börtönből írt lapjain azonban mindig érkezett tőle külön hozzám szóló üzenet, ezeket őrzöm ma is.”

Az önkormányzat nevében Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek, illetve Teknős Ferenc és Fekete László önkormányzati képviselők koszorúztak. Virágot helyezett el a szobornál Arató Gergely országgyűlési képviselő, a MEASZ képviseletében Király Zsuzsa, a Romfel nevében Losó Györgyné. A mellszobrot – Schrotta János kispesti szobrász 1970-es alkotását – évekkel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézetbe.

Dr. Jahn Ferenc emlékét 2017 óta emléktábla is őrzi a róla elnevezett utcában működő Dél-pesti Centrumkórház – Rehabilitációs Centrum épületének oldalán. A régi emléktábla az Ady Endre út és a Jahn Ferenc utca sarkán álló ház falán volt, ám amikor az épületet felújították, lekerült onnan. Magánszemélyek adakozásából új tábla készült, amelynek a Rehabilitációs Centrum homlokzati falán találtak méltó helyet.