HÍREK  2024. január 23.      591
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Obsitos kapta a közművelődési díjat idén

A Kispesti Obsitos Fúvószenekar tevékenységét jutalmazta idén „Közművelődésben végzett kiemelkedő munkáért” elismeréssel az önkormányzat a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsoló ünnepségen, a KMO-ban. A rendezvényen a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola művésztanáraiból álló The CrossOvers Zenekar köszöntötte a jeles napot, a díjazott fúvósokat és a kulturális terület munkatársait.

Az Obsitos kapta a közművelődési díjat idén
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A Himnuszt követően dr. Hiller István, Kispest-Pesterzsébet országgyűlési képviselője köszöntője elején arról a dilemmáról beszélt, hogy az informatikai forradalom közepén szükség van-e közösségi terekre, hiszen az internet segítségével a világ kultúrája beköltözött az otthonokba, a nappalikba. Van-e értelme így közösségi tereket, házakat, művelődési otthonokat fenntartani. „Van erre egy hagyományos válasz. Persze, ami megvan, azt már tartsuk meg. De pont itt, a magyar munkáskultúra egyik legendás fellegvárában, amelynek évszázados hagyománya van, kell tudni azt kijelenteni, hogy ez a válasz jó, de nem elégséges. Csak azért fönntartani valamit, mert az elmúlt évszázadban is fönntartották, ez önmagában nem magyarázat. Ahogy nem magyarázat az Ózdi Olvasó, a Csepeli Munkásotthon vagy a pesterzsébeti Csili működésére. Ha ezt közgazdasági vagy költségvetési szempontból nézzük, a válasz a kultúraszerető emberek számára nem kedvező. Ha viszont egy egészen más szemüvegen keresztül nézzük, és ezt megfontolásra ajánlom, akkor más eredményre juthatunk” – fogalmazott. Arról beszélt, hogy a személyességet, a társaságban eltöltött időt, a találkozásokat, a közösségi életet, a közös élményeket, a gesztusokat, mindazt, ami „legintimebb emberi” még a mainál fejlettebb informatikai között sem lehet pótolni. „A kultúránál emberibb dolog nincs. Az valami egészen személyes” – jelentette ki. A magyar kultúra napja kapcsán arra hívta fel a figyelmet Hiller István, hogy akkor vagyunk hűek az elődökhöz, a hagyományokhoz, ha a „közös kincsesládát” gyarapítani tudjuk alkotással, művekkel, előadásokkal és annak a hálózatnak a fejlesztésével, ahol emberek összejöhetnek. „Erről Kispesten a KMO-ban beszélni megtiszteltetés ugyanakkor felelősség. Mert hogyha elfogadjuk azt, hogy igenis szükség van olyan terekre, a legfejlettebb technika mellett is, ahol összejöhetünk, ahol találkozhatunk, ahol programok várnak, vagy egyszerűen bejössz a másikkal találkozni, akkor ez kötelességet is ró a döntéshozóra, mert biztosítani kell és biztosítani illik a fennmaradáshoz és a fejlesztéshez szükséges eszközöket” – hangsúlyozta. Végezetül példaként említette az önkormányzatot, amely – mint mondta – az átlagosnál lényegesen nagyobb figyelmet fordít a helyi közművelődésre, és külön kiemelte a KMO munkatársainak hozzáértő munkáját, amely még a főváros határain is túlnőtt. „Ez nekünk büszkeség, más tekintetben köszönet illeti őket” – zárta gondolatait Hiller István.

A közművelődési elismerést, Tihanyi Viktor szobrászművész emlékplakettjét és az oklevelet az országgyűlési képviselő, Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek, valamint Paróczai Anikó, a szakbizottság elnöke adták át Horváth Györgynek, a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület elnökének és Hoffer Tibor karnagynak.

A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008-ban a KMO-ban alakult nyugállományba vonult hivatásos katona, rendőr, tűzoltó, határőr és pénzügyőr zenészekből, hogy tovább népszerűsítsék, ápolják és átörökítsék a katonazenei hagyományokat. A zenekar kezdettől rendszeres szereplője a Kispesten tartott ünnepi, illetve szabadtéri rendezvényeknek, kezdeményezője volt a Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozónak. Rendszeresen hangszerbemutatóval és ismeretterjesztő előadással egybekötött rendhagyó énekórákat tartanak diákoknak, hangversenyeket hátrányos helyzetű kistérségek lakóinak, amelyeken az ott élők megismerkedhetnek a fúvószenével, a magyar zeneszerzők műveivel, hangszerekkel.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az önkormányzat 2011 óta adományoz díjat kiemelkedő közművelődési tevékenységért, egyben köszönetet mond a kerületi intézmények dolgozóinak, hogy munkájukkal hozzájárulnak Kispest kulturális életének gazdagításához.