HÍREK  2024. január 21.      691
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kultúra ünnepén

A KMO Berecz András estjével, a Wekerlei Kultúrház a 30 éves Kispesti Helikon Kulturális Egyesület kiállításával ünnepelte a magyar kultúra napját.

A kultúra ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Péntek este a Kossuth-díjas Berecz András énekes, mesemondó várta az érdeklődőket a KMO-ban. Előadására egy vendég is érkezett: Szabó Dániel cimbalomművész, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere.

A kultúra ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Szombaton a 30 éves Helikon 23 alkotója állította ki műveit a Wekerlei Kultúrházban. Ádám Ferenc történész-muzeológus nyitotta meg a tárlatot, amely, mint mondta: az együttműködésről, az együtt alkotásról szól. Úgy fogalmazott, hogy a Helikon megkerülhetetlen résztvevőjévé vált a kortárs magyar képzőművészetnek. Megemlékezett az elhunyt tagokról: a Kossuth-díjas Harasztÿ Istvánról, Klima Györgyről, Prohászka Margitról, Kristóf Lajosról és az idén 100 éve született Gál Dezsőről.

A pódiumbeszélgetés előtt Vinczek György alpolgármester köszöntötte a kultúra közvetítőit, a befogadókat és az alkotókat. Kodály Zoltántól idézett: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.”