PROGRAMAJÁNLÓ  2017. július 19.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

István, a király

A rockoperát a Kispesti Ady Endre Általános Iskola diákjai adják elő a Városháza előtt 2017. augusztus 19-én 17.00 órakor.

istvanakiraly

Immáron több nemzedék szívében-lelkében hagy nyomot a Szörényi-Bródy szerzőpáros István, a király című rockoperája.

Az Ady iskola merészen - ismerve gyermekei tehetségét - 2015 augusztusában elhatározta, hogy bemutatja a művet. Általános iskolai korosztályról lévén szó, természetesen egy rövidített változatban. Ehhez két nagyszerű szakember segítette a kórust és az iskola néptáncosait. Neuwirth Annamária, a Bihari János Táncegyüttes művészeti vezetője és Kántorné Orosz Mária énektanár. Gondos, körültekintő, a gyerekek hangjára, mozgására építő munkába kezdtek. Már a felkészülés ideje is hatalmas élmény volt. A szerdai próbanapokon boldogan, megtisztulva távoztak gyerekek és a felnőttek egyaránt. Hamarosan az egész iskola tudta, énekelte: „Csak annyit kérdezek, a válaszra várva: rabok legyünk, vagy szabadok?”

Eljött az év végi bemutató ideje. Ünnepi ruhába öltözött nézők érkeztek, kerületünk vezetői is képviseltették magukat. A tornateremben gyönyörű színpad fogadta őket. A Bihari együttes elhozta világítását, reflektorait, a főszereplők mikroportokat kaptak. És kezdetét vette a varázslat. Felcsendültek a gyönyörű dalok, a szívek megteltek érzésekkel és emlékekkel. A nézők közül sokan a Királydombi ősbemutatón is ott ültek már, sokan valamelyik színházban látták, többek középiskolás gyereke szintén részt vett hasonló előadáson. Minden évben láthatják a fiatalabbak a televízió műsorán. Nagy élmény, mikor összekapcsolódnak a gondolatok, érezni lehet a művészet semmivel össze nem hasonlítható erejét. Hatalmas siker volt. Másnap a kicsik autogramot kértek a főszereplőktől. Mindenki kérdezte, mikor lehet ismét megnézni?

Ekkor jött az ötlet: hol máshol, mint az évek óta magas színvonalon működtetett Kinder fesztiválon. Ismét próbanapok, boldog készülődés, nagy izgatottság a bemutatón. Ismét nagy siker. Boldog ölelkezés, hátlapogatás, könnyes szemek.

A döntés megszületett: különdíjas lett az István. Jutalma, hogy a 2017. augusztus 19-én, 17.00 órakor, előadhatják a Városház előtti dísztéren. Méltó dísze lesz augusztus 20. üzenetének, örökségének.

Minden kispesti lakost szeretettel várnak a diákok, a felkészítő pedagógusok és természetesen a büszke szülők!

KMO