HÍREK  2015. július 29.      3,488
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a megújult és kibővült Csillagfény bölcsődét

Csaknem 500 négyzetméterrel lett nagyobb, így további 25 kispesti kisgyermeket tud befogadni a Csillagfény bölcsőde. A régen várt beruházás 230 millió forintból, 150 millió forint európai uniós pályázati támogatásból, valamint önkormányzati forrásból készült el.

Átadták a megújult és kibővült Csillagfény bölcsődét
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Mivel a legkisebbek nappali intézményi ellátásáról, szakmai felügyeletéről az önkormányzatnak kell gondoskodnia, folyamatos a kerületi gyermekintézmények felújítása, bővítése. Az önkormányzat 150 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert 2013-ben az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretében a Csillagfény bölcsőde átalakítására – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől a bölcsőde hivatalos átadóján. A polgármester elmondta, hogy Kispesten jelenleg hat intézményben, 158 munkatárssal, kiemelkedően magas szakmai színvonalon látják el mintegy 450 kisgyermek felügyeletét, amelyért az önkormányzat továbbra sem kér térítési díjat a bölcsődékbe járó gyerekek szüleitől. A városvezető kiemelte: örül annak, hogy legyen a képviselőtestület akár jobb, akár baloldali többségű, abban mindig egyetértés van, hogy a kerületi gyermekintézmények fejlesztésére, bővítésére, felújítására meg kell keresni a forrásokat, legyen az önkormányzati vagy uniós pályázat. Így volt ez a Csillagfény bölcsőde esetében is, ezért is készülhetett el az igazán modern épület – tette hozzá.
Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője köszöntőjében röviden emlékezett arra a többéves munkára, amely a mai jeles napot megelőzte. Köszönetet mondott kollégáinak és a szülőknek azért, hogy a lehetőségekhez képest türelemmel, együttműködéssel viselték el az építkezéssel együtt járó nehézségeket. Nem volt könnyű ez az időszak a bölcsőde életében, hiszen három másik intézményben, néha bizony zsúfolt körülmények között teltek a napok, de megérte, mert igazán szép bölcsődében folyhat tovább a munka – tette hozzá.

Mint elmondta, mintegy 500 négyzetméterrel bővült az intézmény, így újabb 25 gyermeket tudnak majd fogadni, és ezzel összesen 125 kispesti kisgyermek nappali foglalkoztatását biztosíthatják majd itt. Az átalakítás során az épület egy csoportszobával bővült, amelyet a régi konyha helyén alakítottak ki. Az épület tetejére egy emeleti tömböt is felhúztak, ott kaptak helyet az irodák, a dolgozók öltözői, a kiszolgáló helyiségek, a szülői fogadóterem és a kistárgyaló is. A felújítással teljesen akadálymentessé vált a létesítmény, hiszen liftet is építettek az intézménybe. A gyermekek létszámának növekedésével arányosan további 8 alkalmazottal is bővült az itt dolgozók létszáma. A lakótelepi intézmény 1981-ben épült, eredetileg nyolcvan, majd 2010-től száz férőhelyesre bővítették, és itt van az Egyesített Bölcsődék központja, szakmai műhelye is.

A hivatalos megnyitót jelképező szalagátvágás után az ünnepségen résztvevő Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, Bogó Tünde, Dódity Gabriella, Kránitz Krisztián, Lazányi Ferenc és Teknős Ferenc önkormányzati képviselők az intézmény dolgozóival közösen járták be a bölcsőde helyiségeit, csoportszobáit, foglalkoztatóit.