KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2017. június 12.

2017 - Szilágyi Mihályné Katona Olga

szilagyine-katona-olgaTáncművész, táncpedagógus. Tősgyökeres kispesti, akinek életét a tánc és a művészet szeretete irányította és kísérte végig. Szakmai életútját számos állami és szakmai díjjal ismerték el.

Szilágyiné Katona Olga Kispesten és több városban, művészeti iskolákban is tanított: tanítványaival folyamatosan jártak versenyekre, ahol mindig kiemelkedő eredményeket értek el. Számtalan növendéke, példáját követve, táncosként, pedagógusként, koreográfusként folytatta életét. Maga is folyamatosan képezte magát és külföldi csereoktatást szervezett modern tánc kategóriában. Közben táncos illusztrációkat, koreográfiákat készített és önálló balett estet rendezett. A „Táncoktatás Művészei” címmel Réti Piroska-díjas táncművészekről írt könyvet.
Az a rendkívüli eredmény, hogy Kispesten, 1992-ben, az oktatási rendszeren belül elkezdődött a komplex táncoktatás Szilágyiné Katona Olgának és Szirmai Béla koreográfus mesternek köszönhető. Ők dolgozták ki a táncoktatás tantervét és teljes szakmai követelményrendszerét is.
A 2000-es évek derekán a táncoktatás a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskolához került, ahol 2005-2009 között a tánctagozat igazgatóhelyettese volt. Aktív pályafutását itt fejezte be, de azóta is szívesen segíti táncpedagógusként dolgozó tanítványai munkáját. Még ma is rendszeresen zsűrizik a kerületi művészeti versenyeken, fesztiválokon. Hivatása mellett két elismert művészt nevelt gyermekeiből.