KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2016. június 19.

2016 - Dr. Balogh Pál

balogh-palAranydiplomás mérnök, wekerlei önkéntes.
A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedési Karának elvégzése után az Építőipari Szállítási Vállalatnál kezdett dolgozni mérnökként, majd a vállalat fejlesztési mérnökeként. Meghatározó szerepe volt egy új vasúti és közúti szállítási technológia bevezetésében. Kidolgozta a gépesített betongyártás szállítási feltételeit. Érdeklődése később a városi közlekedés felé fordult. Egyetemi doktori értekezése is a városi közlekedés időszerű, előremutató kérdéseiről, a kötött-pályás környezetkímélő metró és villamos közlekedés fejlesztéséről, a Belváros gyalogos övezeteiről szólt. Dolgozott a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyetteseként ahol, mint vasútgépész technikus elsősorban a vasúti kiállítás megújítására törekedett.
Közéleti tevékenységét a Kispesti Önkormányzat Lakásügyi Bizottságának külsős tagjaként kezdte 1992-ben, majd 16 éven át volt helyi önkormányzati képviselő, egy ciklusban társadalmi megbízatású alpolgármester, 4 évig a Fővárosi Közgyűlés tagja. Mindkét testületben elsősorban várospolitikai, fejlesztési, üzemeltetési, környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott. Részt vesz a Főváros 2020-ig szóló közlekedés-politikai koncepciójának és környezetvédelmi programjának kidolgozásában. Koordinátora a stratégiai zajtérkép megalkotásának. Érdemei vannak a Templom tér és a Zrumeczky kapu felújításában, a Nagykőrösi úti zajvédő fal megépítésében is. Hosszú ideje dolgozik a Körvasútsori körút, a külső-kerületi körút Kispestet is érintő szakaszainak kiépítéséért, annak környezetkímélő megvalósításáért.
Több cikluson át a Wekerlei Társaskör Egyesület Elnökségének tagja, majd a Felügyelő Bizottság tisztségviselője. Wekerlei lokálpatriótaként a Telep fejlődését, Kispest összehangolt fejlesztését, az értékmegőrzést és a modern lakhatási igények harmonizálását szorgalmazza.
Tagozatvezető a Gyógyulj Velünk Egyesületben, amely a daganatos betegségek megelőzéséért és az ezzel kapcsolatos ismeretek elterjesztéséért dolgozó civil szervezet.
Dr. Balogh Pál szakemberként, közösségeket építő, támogató lokálpatriótaként is mindig a céltudatos, érdemi megoldást kereső, alkotó munka becsületét hirdeti, mely az általa képviselt nyílt, őszinte párbeszéd révén vált hitelessé és követhetővé.