KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2013. június 25.

2013 - Béres Ilona

beres-ilonaBéres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa.
Gyermekkora Kispesthez kötődik. Itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. Már kispesti diákként a KISZ Központi Művészegyüttes színjátszója volt. A főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai, majd a Madách és a Nemzeti Színház társulatában dolgozott, 15 évig a Vígszínház tagja volt. 1984-től ismét a Nemzeti Színházban lépett fel – amelynek örökös tagja –, 2000-től a Magyar Színház társulatának tagja lett.
Több mint 100 színpadi szerep, 20 játékfilm, 30 tévéfilm kötődik nevéhez. A legtöbb nézőt olyan rendkívüli sikereket hozó filmekkel hódította meg, mint Az aranyember, az Álmodozások kora, a Hattyúdal, vagy a Kőszívű ember fiai. Nagy színpadi művekben, korszakos rendezők és színészek mellett vált az egyik legsokoldalúbb művésszé, egyesítve magában a szenvedélyességet és a józanságot, a kísérletező művész nyitottságát és a fegyelmezett munkát, a büszkeséget és az alkotói alázatot.
A rendkívüli orgánum és a mindig szépen, érthetően beszélt anyanyelv éppúgy része karakterének, mint az erőt sugárzó belső tartás. A több mint fél évszázados, a magyar színház- és filmművészetet gazdagító művészi életpályát a szülőföld, Kispest lakóinak elismerése övezi.