VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. december 10.      982
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kispesti görögkatolikus templomban jártunk

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény munkatársaival, Siklós Zsuzsával és Mohay Orsolyával, valamint klubtagjainkkal 2019. december 5-én, Szent Miklós napjának előestéjén meglátogattuk az Aranyszájú Szent János görögkatolikus templomot, melyet 1948-ban avattak fel.

 

A kispesti görögkatolikus templomban jártunk
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Zuró József parókus mesélt nekünk az egyház történetéről, valamint bemutatta számunkra a templomot. Az ikonosztáz bal szélén, Mirai Szent Miklósnak, az egyház védőszentjének, jobb oldalán pedig Aranyszájú Szent Jánosnak, a templom védőszentjének ikonja látható. A középen elhelyezkedő, faragott fa királyi ajtó két oldalán pedig a tanító Jézus, illetve, az Istenszülő ikonja fedezhető fel. Az ikonosztáz 1999-ben készült el, Dr. Latorcainé Újházi Aranka ikonfestő munkája. Az oltár mögötti falon a Pantokrator nagyméretű falfestménye látható, melyet Szocska Ábel, volt kispesti parókus készített.

A látogatás nagy élmény volt számunkra, hiszen egy kevésbé ismert, különleges szokásokkal teli, mégis, a nagy nyugati katolikus egyház részeként működő felekezetet ismerhettünk meg, melynek kis temploma a harmadik legrégebbi Budapesten.

Külön köszönjük Zuró József parókus érdekes előadását, és azt a szívélyes szeretetet, mellyel bennünket fogadott.

Bernát Zsuzsanna közösségi civilszervező
VGYKE - Kispest Lámpásai