VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. szeptember 18.      647
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szobortól szoborig

A VGYKE Kispesti Lámpás Klubja idén ősszel is szobornéző sétára indult Wekerletelep egykori Fő terére, a mai Kós Károly térre.

Szobortól szoborig
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Kellemes napsütéses délután érkeztünk a Wekerletelepre, a kispestiek kedvelt parkjába szeptember 12-én. Először meghallgattunk egy kis előadást az „Állami munkástelep” létrejöttéről, a teret körbeölelő épületek és kapuk építészeti előképeiről, gondolati hátteréről. Majd megtekintettük a Kós Károly és Wekerle Sándor szobrait, valamint a köztük elhelyezkedő szökőkutat, mely Eplényi Anna tervei szerint készült.
Megtudtuk, hogy Kós Károly fiatal építészként dolgozott az akkori Fő tér munkálatain, ám Péterfy László szobrán az idős, életútja vége felé járó, nehézségeit legyőző Kós Károly áll. A szobrot több útvonalon lehet megtekinteni, melynek kövei egyben útjelző táblák is a nagy építész sokoldalú életművéből. A földre helyezett domborműveket egy kis testedzés árán, mind megtekintettük, majd a szobor lépcsőin fellépve kezet foghattunk az életnagyságnál jóval nagyobb léptékű, bronzból készült szoborral. Megnéztük a lábainál elheverő sárkányt, valamint a fiókáit saját vérével etető pelikánt is. A szobrot rendkívül érdekesnek, összetettnek találtuk, és nagyon örültünk, hogy ennyire testközelből, valóságosan megnézhettük.

Péterfy László szobrász másik szobra, mely Wekerle Sándor miniszterelnöknek állít emléket, már nehezebb volt megközelíteni. A mellszobor egy magas, pulpitusszerű emelvényen helyezkedik el, arca, tekintete elnéz a park felett. Karjai a pulpituson nyugszanak, kezei azonban szabadon vannak, így, nagy örömünkre, vele is kezet foghattunk.

A nagy melegben külön örömöt jelentett a kerámia szökőkút hidegsége, a csobogás hangja. Megnéztük a kör alakú szökőkút négy kis „tornyát”, az oldalain elhelyezkedő domború medalionokat, melyekben felfedeztük a varjút, a pillangót, a kakast és a felkelő napot, Kós Károly kedvelt motívumait.

A délután zárásaként ettünk egy-egy finom süteményt a park széli cukrászdában, így elmondhatjuk, hogy lelkileg és testileg is felüdültünk!

Sétánkhoz Kispest Önkormányzata és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa, Mohay Orsolya nyújtott segítséget, amit ezúton is köszönünk!

VGYKE Kispesti Lámpás Klubja