VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. június 28.      1,168
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lego-robotok a Deák gimnáziumban

Érdekes prezentációval zárult a robotika szakkör éves tevékenysége a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. A tanulók előbb a kezdő osztályok diákjainak, majd a tanári karnak mutatták be Lego-robotokra tervezett kísérleteiket. A szakkör tagjai: Pintér Andrea, Pintér Eszter és Poós Kornél a 10.A osztályból, valamint Csiszár Enikő és Hesz Alexia a 11.D osztályból, mentoruk Péterffy Erzsébet informatika tanár.

Lego-robotok a Deák gimnáziumban
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az Útravaló Ösztöndíjprogram – Út a tudományhoz alprogram keretében beadott pályázatukkal nyertek anyagi támogatást két LegoMindstorms EV3 robot és a szükséges kiegészítők megvásárlásához. „Lego robotokkal a jövőbe” című projektjük célja a robotok követési stratégiáinak kutatása volt. A robotok ultrahang-, infravörös-, elfordulás-, nyomás-, és színszenzorának felhasználásával különböző követési problémákra kerestek megoldást: fényjelzés követése, vonalkövetés, falkövetés, mozgó tárgy, illetve másik robottól kapott utasítás követése.

Munkájuk során megismerték a Lego-robotok programozását, megtanulták az összetett feladatokat több kis részfeladatra bontva megoldani, az elképzeléseiket megvalósító programokat valós kísérletek során tesztelni és javítani.

A projektzáró előadásokon boldogan mutatták be azokat a programjaikat, amelyek vezérlésével a robot kiutat talál egy labirintusból, vagy két robot fogócskát játszik, vagy a felderítő robot által küldött információ alapján célba ér a munkarobot,.

„Munkánkat a jövő tanévben is szeretnénk folytatni. Reméljük, új tagok is csatlakoznak csoportunkhoz” mondta Andrea az előadás végén. „Már van néhány ötletünk megvalósított programjaink továbbfejlesztésére és újabb kísérleteket is tervezünk” egészítette ki Kornél.

A kutatási program legfontosabb eredménye, hogy a résztvevő diákok megtapasztalták a felfedezve tanulás, kísérletezés örömét, ami nagyon erős motivációként működhet további tanulmányaik során is.

Péterffy Erzsébet

ut a tudomanyhoz eemi eet