VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. június 28.      1,878
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köztünk élő muszlim nők

Köztünk élő muszlim nők címmel rendezte meg a nyári szünet előtti utolsó klubdélutánját június 17-én a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület (Talentum klub) a Kispesti Kaszinóban. A klub már korábban is szervezett vallási programokat – ezúttal a meglehetősen kevéssé ismert iszlám vallásról és kultúráról, a muszlimokról tudtunk meg sok érdekes dolgot egy magyar muszlimtól, Lénárd Anna képzőművésztől.

romfel-iszlam01

Megtudhattuk például, hogy a muszlimok ugyanúgy ősüknek tekintik Ábrahámot, mint a zsidók és a keresztények, s meglepődve hallottuk, hogy milyen sok egyéb közös szál fűzi össze ezt a három vallást. Nemcsak a monoteizmus (egyistenhit), a közös próféták, szentek, bibliai alakok (Ádámtól Jézusig…), hanem a hasonló erkölcsi alapelvek, melyeknek középpontjában a felebaráti szeretet, a másik ember iránti tisztelet áll. Sokakat meglepett az iszlám vallás földrajzi elterjedtsége, például az, hogy a legtöbb muszlim nem arab országokban, hanem Indonéziában él. Magyarországon 15-30 ezer közötti a számuk, új bevándorló alig van közöttük, legtöbben évtizedek óta itt élők (pl. diákként kerültek ide, s szakemberként dolgoznak Magyarországon), valamint az iszlám vallásra felnőttként áttérő magyar emberek.

De az iszlámnak a mindennapi életet, az emberi viszonyokat szabályozó voltáról is sok mindent megtudhattunk Annától: például a szegények segítéséről, az élet mindenek feletti értékéről, a férfiak és nők családi szerepeiről, a nők munkavállalásáról, az abortuszról, a válásról, a muszlimok gyerekcentrikusságáról, a kendőviselésről, a pletykálkodás kerüléséről a mindennapi társalgásban… És természetesen a nehéz kérdések is szóba jöttek: hogyan értelmezik félre, s hamisítják meg az iszlám radikális csoportok a Korán eredeti tanításait.

A kb. húsz főnyi közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a kedves és közvetlen vendéget, aki mindegyik monoteista vallásról sokat tud, sokféle kultúrában járatos. Kérdések sokaságát intéztük hozzá, melyekre egy sokoldalúan művelt, tájékozott, okos ember válaszát hallhattuk. A ROMFEL Egyesület, ill. a Talentum klub tagságának nagy része cigány ember, aki saját kisebbségi létének nehézségeit, a negatív előítéleteknek a valóság tényeit meghamisító voltát saját bőrén tapasztalja, s épp ezért sokkal érzékenyebbek vagyunk egy másik (ezúttal vallási) kisebbséget érő diszkriminációra, előítéletességre. A beszélgetés alatt egyetlen intoleráns hang volt csupán: a klubest egyik résztvevője a saját vallásának nézőpontjából kérte számon egy másik vallás hittételeit.

Az élénk és jó hangulatú beszélgetés még „záróra” után, kint a Kaszinó előtt is folytatódott…

Losó Györgyné, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke
(Fotó: Molnár Bernadett)

romfel-iszlam02