VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. május 25.      1,241
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Vass iskola diákjai Jane Goodall előadásán

A Magyarországi Jane Goodall Intézet honlapján ezt olvashatjuk az aktualitások között:

„Dr. Jane Goodall 2016 májusában újra Budapesten!
Milyen élet vár gyermekeink generációjára, visszafordítható-e Földünk pusztulása?
Mit tehetünk, hogy visszaállítsuk a kibillent egyensúlyt?
Dr. Jane Goodall etológus, ENSZ békenagykövet háromnapos magyarországi látogatása során mindössze egy nyilvános előadást tart 2016. május 23-án 18 órától a Tüskecsarnokban Remény születése címmel, az On The Spot alkotóival, Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással közös előadásában keres választ a fenti kérdésekre. A neves főemlőskutató emellett Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter, a Bábel - Hesnával a világ alkotójának közreműködésével szakmai workshopot vezet pedagógusoknak a közel 100 országban működő, most 25 éves Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programról, amely játékos formában, saját élményeken keresztül kívánja megszerettetni a gyermekekkel a környezettudatos életmódot. Programja harmadik állomásaként az Amerikai Nemzetközi Iskolába (AISB) látogat, ahol magyar és nemzetközi diákok környezetvédelmi projektjeit tekinti meg.”

A Vass iskola diákjai Jane Goodall előadásán
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az Amerikai Nemzetközi Iskola mindössze három iskolát hívott meg a rendezvényre. Az egyik a The British International School Budapest, a másik a szintén angol tanítási nyelvű Britannica International School Budapest, és végül a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola „Kispesti Csimpánzok” csoportja.A meghívást a folyamatos, több éve tartó természet- és környezetvédelmi múltunknak köszönhetjük.

A meghívott iskolák diákjai részt vehettek Dr. Jane Goodall előadásán az iskola hatalmas színháztermében. Érdekes volt, hogy két, kb. 13 éves diák vezette le a találkozót, ők voltak a találkozó házigazdái. Majd ezt követően elsőként a mi csoportunkkal beszélgetett Jane. Leült a földre közénk egy párnára és figyelt ránk. Érdeklődve hallgatta bemutatkozásunkat, kérdéseinkre pedig szívesen válaszolt. Az iskolánk egyébként igen cserfes nyolcadikos csoportja ekkor teljesen megilletődött a nagy figyelemtől és a fejük fölött villanó fényképezőgépektől, de idővel azért kezdtek feloldódni. Szeretettel és tisztelettel hallgatták Jane válaszait, tetszett nekik nyílt, őszinte és egyben rendkívül szerény viselkedése.

Később az amerikai iskola gyerekeinek projektmunkáit tekinthettük meg. A mellékelt fotókon láthatóak a projektmunkák eredményei. Valamennyit hetedikes diákok készítették, akik 3 fős csapatokban mutatták be és adták elő a témáikat. Ilyen volt pl. a tengerek és óceánok életközösségének szennyezése, a tölgyerdők és a trópusi őserdők pusztítása, a levegőszennyezés, az egészséges ivóvíz kérdésköre, a globális felmelegedés hatásai, a tajga pusztulása, a kongói koltán bányászat, az illegális arany bányászat, az elefántok pusztulása, stb.

Elképesztően kreatív kivitelezéseket láthattunk az amerikai iskola diákjaitól. Lelkesen meséltek az érdeklődőknek a projektjükről ahányszor csak megállt előttük valaki. Az iskolában a művészeti nevelés kiemelt terület. Ez érzékelhető volt a folyosók fantasztikus dekorációiból is.

Később egy magyar anyanyelvű ott dolgozó fiatalember körbevezetett minket az iskola számos épületében, részlegében és sportpályáin. Az előző, tavaly nyári Roots & Shoots találkozón ugyanis nem mindenki vett részt, így volt, aki csak most járt először ebben az iskolában. Tátott szájjal néztük a csodálatos könyvtárakat, szaktantermeket, játszó- és sportudvarokat, uszodát, konditermeket, laborokat, stb.

Sajnos erre az ismerkedő sétára csak egy szűk óránk volt, mert indulni kellett haza, nehogy belekerüljünk a délutáni csúcsforgalomba. A több épületből állóintézmény teljes megismeréséhez egy egész nap is kevés lett volna!

Iskolánkat a 8. b osztályból 12 diák képviselte, az angol nyelvi hiányosságaink leküzdésében pedig Pethesné Urányi Zita angol nyelvtanárunk segített.

Reméljük, Dr. Goodall még az elkövetkező években is ellátogat Magyarországra!!!

dr. Szentpétery Lászlóné