HÍREK  2020. november 02.      1,004
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új helyen dolgoznak a védőnők

Augusztus elsejétől új helyen, a Forrásházban fogadják a szülőket és a gyerekeket a kerületi védőnők.

Új helyen dolgoznak a védőnők
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Az átfogó egészségügyi fejlesztési program keretében augusztus elsejétől tágas, világos, minden igényt kielégítő, több mint 470 négyzetméteres új helyiségükben, a Forrásházban fogadhatják a szülőket és a gyerekeket azok a kerületi védőnők, akik korábban a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) Ady Endre úti főépületében dolgoztak – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester, akit Dr. Kumin Marianna, a KEI főigazgató-főorvosa, valamint két  alpolgármester, Varga Attila és Vinczek György is elkísért a mai bejárásra. Megtudtuk azt is, hogy ide tíz területi és nyolc iskolai védőnő költözött.

Az eddigi kedvező tapasztalatokról számolt be a vezető védőnő, Janurik Erzsébet is, aki kérdésre elmondta: Kispesten szerencsére nincs védőnőhiány, jelenleg összesen 27 védőnő, a Forrásházban és a Berzsenyi utcai gyermek háziorvosi rendelőben, látja el a területi feladatokat, amelyek jellege az utóbbi időben alaposan megváltozott.

A kormányhivatallal és az önkormányzattal szoros együttműködésben dolgozó szervezet vezetője szerint az új környezet a Forrásházban minden tekintetben megfelel a dolgozók és a szülők igényeinek is, hiszen a korábbi egy helyiség helyett most párhuzamosan három tanácsadóban tudnak itt szűréseket, tanácsadásokat folytatni úgy, hogy minden esetben biztosítani tudják a megfelelő műszerezettséget, intimitást, diszkréciót, és tartani tudják a vírus idején előírt 1,5-2 méter társadalmi távolságot. Erre azért is nagy szükség volt, mert egy-egy tanácsadás, szűrővizsgálat akár 20-40 percet is igénybe vehet gyerekenként, amire itt most nyugodt körülmények között nyílik lehetőség – tette hozzá a vezető védőnő. Janurik Erzsébet beszámolt arról az örvendetes jelenségről is, hogy bár ennek okát pontosan nem tudja még senki sem, de az ebben az időszakban megszokott 2-3 kismamával szemben idén 12 várandóst vettek gondozásba a területi védőnők.

Mint arról már korábban beszámoltunk az Egészséges Budapestért program 50 milliárdos keretéből Kispest kapta a legtöbbet a fővárosi kerületek közül, 1 milliárdot az egynapos sebészet kialakítására. Az egynapos sebészeti ellátás mellett pedig korszerű radiológiai diagnosztikai központot is kialakítanak, ahol a Raditec Kft. által működtetett állomáson lehetőség lesz CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is. Ez utóbbi KEI-be való költözése miatt kaptak új helyet a védőnők a Forrásházban, de hamarosan a házi gyermekorvosok is új helyükre, a Csokonai utca 3.-ba költözhetnek.