HÍREK  2020. október 27.      1,052
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Három felújított szociális bérlakásba költözhetnek új bérlők

Az Attila utcai lakásba már beköltözött a bérlő, az Irányi utcaiba a Családok Átmeneti Otthonából érkeznek új lakók, és megvan a Kós Károly téri lakás új bérlője is. A három bérlakás felújítása összesen több mint 15 millió forintba került.

Három felújított szociális bérlakásba költözhetnek új bérlők
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A nyár folyamán újították fel ezeket a szociális bérlakásokat, amelyekből kiköltöztek a bérlők, akik sajnos nagyon lelakott, leromlott állapotban hagyták hátra. Több mint 15 millió forintot fordítottunk a három lakás rendbetételére, így újra bérbe tudtuk adni krízishelyzetben levő bérlőknek. Az önkormányzat csak olyan ingatlanokat ad bérbe, amelyek kulturált módon vannak felújítva – tájékoztatta lapunkat Kispest polgármestere, aki Varga Attila alpolgármesterrel és Kránitz Krisztiánnal, a VAMŰSZ igazgatójával együtt tekintette meg az Irányi utcai és a Kős Károly téri lakásokat. Gajda Péter elmondta, bár nagyon sokan fordulnak az önkormányzathoz lakhatási gondjaik megoldása miatt, sajnos nem tudnak minden rászorulón lakással segíteni. Apránként a legnehezebb helyzetben lévőket tudja támogatni a kerület egy-egy ilyen felújított bérlakással.

Varga Attilától megtudtuk, jelentősen alacsony lakbérrel is tudja támogatni az önkormányzat azokat a családokat, akik nem tudnak piaci albérleti díjat fizetni. A lakásállomány egyelőre nem tud gyarapodni, felújítás után a megüresedő lakásokat lehet újra kiadni, bérlakás-építési program indításához jelentős állami segítségre lenne szükségük az önkormányzatoknak. Az alpolgármester hozzátette, összességében mintegy 700 önkormányzati bérlakás van Kispesten, sok közülük terhelt, a bérlők milliós tartozásokat halmoztak fel, így nem lehet kiadni azokat, előbb rendezni kell a tartozásokat.

Kránitz Krisztián, a VAMŰSZ igazgatója elmondta, nagyságrendileg az ilyen lakások felújítási költsége négyzetméterenként meghaladja a nettó 100 ezer forintot. Ez a teljes elektromos, épületgépészeti, építészeti felújítást jelenti a festés-mázolástól, a padló és fali burkolatok cseréjén át a szerelvények, mosdók, mosogatók, fűtőtestek és gáztűzhelyek cseréjéig, mint a most felújított lakások esetében is. Szinte a nulláról kell újjáépíteni ezeket a lakásokat – fogalmazott.

Három felújított szociális bérlakásba költözhetnek új bérlők
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)