HÍREK  2020. szeptember 23.      872
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A zaj szellemi és anyagi rétegei

Zaj címmel november 13-ig tekinthető meg Horváth Tamás kiállítása a KMO Előtér-galériájában.

A zaj szellemi és anyagi rétegei
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

Gábor Ilona intézményvezető és Vinczek György alpolgármester köszöntjét követően Skoda Éva festőművész, a Helikon egyesület vezetője nyitotta meg a kiállítást kedd este. Arról beszélt, hogy a tárlat címe először talán Fehér zaj lett volna (ez egy zenei kifejezés, folyamatosan ismétlődő, egyforma hang, ami elnyomja a külső zajokat), aztán az alkotó elhagyta a „fehéret”. Ez nem monoton zaj! – hangsúlyozta.

A technikáról szólva elmondta, hihetetlen változatossággal lehet egy anyagot használni. Horváth Tamás képei tojástartók masszájából épülnek, ennek a technikának a neve dekollázs, amelynek zenei, képzőművészeti és irodalmi meghatározásai mind illenek a kiállításra.

Skoda Éva idézte a Zenei Enciklopédia szócikkét: „A décollage - ellentétben a század eleji eredetű collage-zsal, ami a legkülönfélébb elemek egyesítését, összeragasztását jelenti, a décollage fogalma azokat a technikákat foglalja össze, melyekkel a művész meglevő dolgokat lebontva, lerombolva hoz létre új művet.”

A képzőművészeti fogalom-meghatározást: „A kutatók szerint Vostell a visszatépett utcai plakátok látványából merítette az ihletet a decollage (dekollázs) fogalmának kiterjesztéséhez. A decollage technika mindenféle visszatépést, roncsolást elszakadást, destruktív beavatkozást is jelent. Először különféle rétegekben felhordott papíranyagok, majd később más tárgyak felületére vitt, és visszatépett faktúrájával ért el különleges,a korabeli művészeti életben szokatlan hatású képfelületeket.”

Végül Géczi János olaszországi élményei alapján – a szétroncsolt választási óriásplakátok miatt – az irodalmi  meghatározást: „A látott szavak és a kimondható képek együtt élése mifelénk, ahogyan az mostanság történik, azt hiszem, korszakunk legfontosabb jellemzőinek egyike.” Hangsúlyozta, hogy sok szellemi és anyagi réteget takarnak a munkák.

Szujkó Szilvia, a Kispesti Jóléti Egyesület elnöke Horváth Tamás tudását, az élet iránti pozitív szemléletét, emberi tartását méltatta.

A rendezvény végén a régi barát, Dr. Drimál István filozófus, „celebrált” happeninget.