HÍREK  2020. szeptember 14.      744
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Helikon-kiállítással nyílt az Ars Sacra Fesztivál

Mint már fél évtizede megszokott, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület művészeinek kiállításával és a Wesley Károly Kórus koncertjével kezdődött a kispesti Ars Sacra Fesztivál a Magyar Evangéliumi Testvérközösség Méltóság Napja Templomában, a vasárnap este. Szeptember 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők a műveket.

Helikon-kiállítással nyílt az Ars Sacra Fesztivál
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Köszöntőjében Iványi Miklós lelkész a XIV. fesztivál mottójára utalva – „Minden forrásom belőled fakad” (87. zsoltár) – úgy fogalmazott, valami olyan élményünk van, ami egy életre meghatározó és örömmel tölt el bennünket.

Vinczek György alpolgármester egy tavalyi élményéről mesélt, amikor a Szentföldön, Izraelben járt. Mint mondta, hisz benne, hogy erőt tud meríteni belőle. Végezetül Weöres Sándor Örök pillanat című versét olvasta fel:
„Mit málló kőre nem bizol:
mintázd meg levegőből.
Van néha olyan pillanat
mely kilóg az időből,

mit kő nem óv, megőrzi ő,
bezárva kincses öklét,
jövője nincs és multja sincs,
ő maga az öröklét.

Mint fürdőző combját ha hal
súrolta s tovalibbent –
így néha megérezheted
önnön-magadban Istent:

fél-emlék a jelenben is,
és később, mint az álom.
S az öröklétet ízleled
még innen a halálon.”

A vers után egyperces néma felállással emlékeztek az idén elhunyt Bálint Györgyre, majd Skoda Éva festőművész, a Helikon egyesület elnöke mutatta be a műveket.

Az est második felében a zene kapott főszerepet: a Wesley Károly Kórus koncertjét hallgathatta a közönség. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség énekkarát Gyombolai Bálint és Iványi Tamás dirigálta.

Szeptember 19-én este 7 órakor orgonahangversennyel folytatódik a fesztivál kispesti programja a wekerletelepi Munkás Szent József templomban. A műsorban Johann Sebastian Bach, Bruns, Marcello, Vierne, Laczó Zoltán Vince, W. A. Mozart és Max Reger művei hangzanak el, Laczó-Luty Johanna és Laczó Brigitta (orgona), illetve Milibák Dóra (oboa) előadásában.