HÍREK  2020. szeptember 05.      1,607
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Richter Egészségváros: 7 millió forint adományt kapott a szakrendelő

Rendkívül sikeres volt a Richter Gedeon Nyrt. adományozó és adománygyűjtő programja szombaton: összesen 7 millió forintot kapott a szakrendelő a szemészet műszerfejlesztésére.

Richter Egészségváros: 7 millió forint adományt kapott a szakrendelő
A képre kattintva galéria nyílik. (32 kép)

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A szlogen „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” alapján a programsorozat célja, hogy mindenki egyszerre tehessen valamit saját maga és családja egészségéért és települése egészségügyének fejlesztéséért – Kispest esetében a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) számára nyújtandó adomány formájában. Az adománycél a szakrendelő szemészeti szakrendelés műszerfejlesztése, ultrahang és OCT-gép beszerzése volt.

Az érdeklődésre jellemző, már a program kezdése előtt sorok álltak az egyes szűrővizsgálatok, tanácsadások és előadások sátrainál a Templom téren. A Richter Gedeon Nyrt. 3,5 millió forintot ajánlott fel az egészségügyi intézmény számára, melyet minden látogató és a programokon résztvevő kispesti a részvételért járó adománypontok alapján kalkulált forintokkal növelhetett, valamennyi szűrővizsgálatért, tanácsadáson való részvételért vagy előadás meghallgatásáért, tornáért, teszt kitöltéséért további adománypontok jártak. Minden pontot érő aktivitás 300 forintot ért, amelyeket az aktivitás pontokon lévő termináloknál lehet érvényesíteni a füzet alján lévő chip leolvasásával.

Kispest polgármestere a megnyitón köszöntötte a vizsgálatokra várókat, megköszönte a Richternek a 3,5 millió forintos adományt és azt, hogy „a rendkívüli eseményt a rendkívüli időszakban idevarázsolták”. Elmondta, az egészségügy fejlesztése az elmúlt években is kiemelt jelentőségű volt az önkormányzat számára, több száz millió forintot fordított a háziorvosi rendelők, az Egészségügyi Intézet műszerparkjának és az épület fogadóterének felújítására. Gajda Péter hangsúlyozta, az Egészségváros rendezvény jól illeszkedik az évhez, hiszen idén is folytatódott a munka, több régóta várt jelentős egészségügyi fejlesztés is elindult: az Egészséges Budapest program keretében közel egymilliárd forintot nyert a kerület egynapos sebészet kialakítására a szakrendelőben, hamarosan elkészül az új labor is, megújulnak háziorvosi rendelők, modern képalkotó diagnosztikai rendszer, CT és MR költözik az intézetbe.

A KEI főigazgató-főorvosa, Dr. Kumin Marianna a nap kettős céljáról, a személyes egészségvédelemről és szemészeti műszerfejlesztés megvalósulásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy ekkora horderejű lakossági szűrés még nem volt Kispesten.

Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója a szlogenre utalva – „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” – a lehető legnagyobb aktivitásra bíztatott mindenkit.

A nap házigazdája Barabás Éva volt, Béres Alexandra a közönséget mozgatta meg egészségmegőrző tornákkal. Radványi Dorottya az Agora sátorba várta az érdeklődőket: beszélgetett Rudolf Péter színész-rendezővel – a rendezvényen is bemutatott Richter Gedeonról készített portréfilm főszereplőjével – egészségről, filmről, színházról. Szó esett a programban többek között a memória csodálatos világáról, a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a bőr és a körmök gombás fertőzéséről. A Richter a nőkért sátorban Szily Nóra beszélgetett a Richter Anna-díjas Fenntartható jövőkép(p) csapatával, majd beszélt a kiégés elkerüléséről, Jaksity Kata motivációs előadást tartott, Zsíros László Róbert az online világ magánéletre gyakorolt hatásairól beszélt, Péntek Enikő az egészséges táplálkozás és mindennapi mozgástrükkök rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.

Számos prevenciós vizsgálat várta a lakosságot: prosztataszűrés (PSA), csontsűrűség-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív-és érrendszeri kockázatfelmérés, érszűkület-vizsgálat, cukorbetegeknek neuropátia szűrés, Testtömegindex-mérés (BMI), szemészeti-, asztma-, bőr- és körömgombaszűrés. Népszerűek voltak a tanácsadások is: urológiai, táplálkozási, patikai, szorongás és depresszió, memóriazavar, mell-önvizsgálat, változókori problémák és nőgyógyászati tanácsadás. Volt véradás, elsősegélynyújtás bemutató és Játékos természettudomány címmel látványos bemutatók és interaktív kísérletek is várták az érdeklődőket.

A rendezvény végén Gajda Péter köszönte meg az összefogást, hangsúlyozva, hogy a kispestiek megmutatták, mennyire fontos számukra az egészség megőrzése és, hogy az aktivitásukkal támogathatták a szakrendelőt.

Az önkormányzat, a Richter, az Egészségügyi Intézet és a lakosság összefogását méltatta Dr. Kozma Róbert is. Elmondta, hogy a véradáson 48-an jelentek meg és 39-en adhattak vért. Arról is beszélt, hogy több mint 2000 szűrést végeztek el – 200 eredmény miatt orvoshoz kell fordulniuk az érintetteknek, rengetegen vettek részt a tanácsadásokon és előadásokon, több mint 1500 volt az internetes aktivitás, és a több mint 11 ezres aktivitással Kispest lett a legaktívabb fővárosi kerület. Mindezek eredményeként a Richter Gedeon Nyrt. összesen 7. 030 400 forintot adományozott a Kispesti Egészségügyi Intézetnek a szemészeti szakrendelés műszerfejlesztésére.