HÍREK  2020. augusztus 27.      944
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ízelítő a cigány kulturális örökségből

Cigány kulturális örökségünk címmel tartott kerekasztal-beszélgetést, kiállítást és zenés kulturális műsort a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület szerda délután a Városházán.

Ízelítő a cigány kulturális örökségből
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

A földszinti házasságkötő teremben rendezett kerekasztal-beszélgetésen előbb Losó Györgyné, az egyesület elnöke, majd Paróczai Anikó, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke köszöntötte a rendezvényt és résztvevőket: Rostás-Farkas Györgyöt, Kalla Évát, Farkas Rozáliát, Pisont Istvánt, Joka-Daróczi Jánost, Dr. Teleki Juditot és a moderátor Mohácsi Vilmosnét, aki lapunknak elmondta, a roma etnikum számára nagyon fontos, hogy ápolja kulturális örökségét, tovább örökítse azt, hogy ne merüljön feledésbe.

Rostás-Farkas György kérdésünkre úgy fogalmazott, „hétszáz éve élünk együtt t egy hazában, mi mindent tudunk a többségi társadalomról, az viszont rólunk csak nagyon keveset. Szeretném, ha mindent tudnának rólunk, megismernék a kultúránkat, történelmünket, gyönyörűséges hitvilágunkat. Jó tudni, hogy kettős identitású vagyok, amennyire cigány, annyira magyar is.” A József Attila-díjas író-költő arról is beszélt – egyben üzente a mindenkori kormánynak –, nagy probléma, hogy Magyarországon a legnagyobb kisebbségnek nincs kutatóközpontja, kulturális intézménye, múzeuma. Mert mint mondta, „nem vagyunk másodrendű állampolgárok.”

A program cigány előadóművészek műsorával folytatódott az emeleti Díszteremben, ahol Teknős Ferenc önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget és az előadókat. Fellépett: ifj. Mohácsi Vilmos (klasszikus nagybőgő, Fehér Norbert zongora), a Cigány Asszonykórus Kalla Éva és Balog Janó vezetésével, Lukács János dzsessz-zongorista és Szabó Edit dzsesszénekes, Cigányzenekar Berki László vezetésével és a Khomoro Budapest Band Farkas Zsolt zenekarvezetővel, Lakatos Tóth Attila gitárossal és Farkas Annamária táncossal.

A rendezvényen Rostás-Farkas György József író, Rostás-Farkas Tímea és ifj. Rostás-Farkas György dedikálták a könyveiket. Látható volt az egyesület helytörténeti kutatása során a kispesti cigányzenészekről összeállított fotókiállítás, valamint A kispesti zsidók és cigányok holokausztja című tablókiállítás.