HÍREK  2020. június 30.      1,815
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Semmelweis-napi megemlékezést tartottak

A kispestiek egészségéért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként idén Dr. Ernszt Edina fül-orr-gégész és Kertészné Lepsényi Szabó Ágnes titkárnő vehették át az önkormányzat dicsérő oklevelét és jutalmát. A Kispesti Egészségügyi Intézet Közalkalmazotti Tanácsának elismerését tízen, valamint a Betegirányítók kapták azon a Semmelweis-napi ünnepségen, amelyet az „anyák megmentőjének”születésnapja (július 1.) alkalmából rendeztek a Városházán.

Semmelweis-napi megemlékezést tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Azért is különleges az idei Semmelweis-napi megemlékezés, mert a veszélyhelyzet idején kitüntetetett figyelem kísérte a Kispesti Egészségügyi Intézet munkáját, hiszen szinte folyamatosan változott a járványhelyzet, amelyhez az intézménynek alkalmazkodnia kellett. Köszönet és hála a dolgozók helytállásáért, különösen azoknak, akik az első vonalban, a bejáratnál, a betegirányításnál teljesítettek sokszor erőn felül – mondta köszöntő beszédében Dr. Kumin Marianna, főigazgató-főorvos. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt majd három hónap alatt nem kellett bezárni az intézményt egyetlen egy percre sem, és nem volt a dolgozók között vírusfertőzött. Olyan együttmunkálódásnak lehettünk szemtanúi, amelyre nem is számítottunk, mert mindenki a maga területén tette a dolgát legjobb tudása szerint, sokszor kérés nélkül is – hangsúlyozta a főigazgató.

Az ünnepségen résztvevő Gajda Péter polgármester köszönő szavai után arról beszélt, hogy ebben a nagyon különleges és eddig ismeretlen nehézségeket hozó veszélyhelyzetben sok-sok váratlan feladattal kellett megküzdeni, mind a szociális ágazatban, mind pedig az egészségügyben dolgozóknak. A Kispesti Operatív Törzsnek, amelynek Dr. Kumin Marianna is állandó tagja volt óriási szakmai biztonságot adva, folyamatosan kellett olyan döntéseket is hozni, amely a kispestiek egészségügyi ellátását is érintetté – emelte ki a polgármester.

Az eseményen Prof. Dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem rektor emeritusa színes és élvezetes előadásban elevenítette fel Semmelweis alakját, szakmai törekvéseit és pályájának legfontosabb állomásait, sikereit, buktatóit. Mint mondta, Semmelweis nevét és a kézmosás fontosságáról vallott nézeteit a vírusjárvány idején az elmúlt hónapokban az egész világ folyamatosan emlegette, és nem véletlen az sem, hogy Semmelweiset a világ legjelentősebb 12 tudósa között tartják számon, és hogy 2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága a világemlékezet részévé nyilvánította gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit.

A Kispesti Egészségügyi Intézet Közalkalmazotti Tanácsának elismerését tízen kapták meg: Pásztás Anna (radiológia), Domán Vivien (tüdőgyógyászat), dr. Borza Júlia (bőrgyógyászat), dr. Fürszt Ágnes (fül-orr-gégészet), Sallói Gabriella (reumatológia), Páling Annamária (belgyógyászat), Tóth Balázsné (nőgyógyászat), Kolev Gabriella (diabetológia), Tóth Géza és Gődény László (masszázs). A kitüntetett osztály pedig idén a Betegirányítók lettek, akik elismerő oklevelet és ajándékkosarat kaptak. Ezen kívül a főigazgató-főorvos külön kiemelte a veszélyhelyzetben dolgozók közül a varroda munkatársának, Szivák Katalinnak a kezdeményezését, amelynek nyomán kollégáival több mint 4500 szájmaszkot varrtak az intézet műhelyében, valamint az intézmény biztonságára ügyelő csoport kiemelkedő munkáját. A jutalmazottakat vastapssal köszöntötte az intézmény közössége.

Az ünnepségen Áchim Kovács Anikó hegedűművész Kovács Kálmán zongorakíséretével Csajkovszkij melódiákat és Brahms XII. magyar táncát adta elő.

Az elismerések átadásán a képviselőtestület tagjai közül Paróczai Anikó, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek vettek részt.