HÍREK  2020. június 16.      807
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Költségvetési javaslatok Kispest fejlesztésére

A Kossuth téri piac felújításának, szociális bérlakásprogram elindításának, illetve a wekerlei lakossági vízvezeték cseréjének állami támogatására és a Zoltán utcai Sporttelep fejlesztésére tettek módosító javaslatokat a központi költségvetéshez Kispesti országgyűlési képviselői.

Burany

Magyarország 2021. évi központi költségvetésének tárgyalásakor Burány Sándor a Kossuth téri piac felújításának két milliárd, illetve a kispesti szociális bérlakásprogram elindításának másfél milliárd forintos támogatását kéri. Az országgyűlési képviselő eddig már két alkalommal kért állami támogatást a Kossuth téri piac teljes felújítására, amelyet mindkétszer leszavazott az országgyűlés. A rendkívüli kormányzati intézkedések, Fővárosi fejlesztések terhére ismét 2 milliárd forintnyi támogatásra tett módosító javaslatot a képviselő. Indoklásában arra hivatkozik, hogy a Kossuth téri piac Dél-Pest egyik legjelentősebb piaca, ahová – köszönhetően jó közlekedési adottságainak – több ezren járnak rendszeresen vásárolni, még a környező kerületből is. Sajnálatos módon azonban a piac épületei és infrastrukturális hátterük elöregedtek az elmúlt évtizedekben, javításuk, korszerűsítésük pedig a kerület egy éves költségvetésének mintegy húsz százalékát emésztené fel, amit az önkormányzat nem tud önerőből kigazdálkodni. Ezekre tekintettel a kispestiek méltányolható igénye és támogatandó törekvése, hogy a kerület egyik legfontosabb közösségi és kereskedelmi pontja XXI. századi színvonalon működjön. 

Burány Sándor a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében, illetve a lakástámogatások költségvetési rovat terhére javasolja a Kispesti Szociális Lakásprogram elindításának 1,5 milliárd forintos támogatását. A kért támogatásból az önkormányzat növelni tudná szociális és krízislakás-állományát új ingatlanok építésével és vásárlásával, ezáltal méltó lakhatást biztosítva a legrászorultabbaknak. Mivel az Orbán-kormány alatt elindult kilakoltatási hullám és az elszabaduló ingatlanárak Kispesten is számos családot hoztak nehéz helyzetbe, az önkormányzat sajnálatos módon nem tud minden rászorulónak segítséget nyújtani, de a saját forrásait (építési telkek és anyagi erőforrások) kiegészítő kormányzati támogatással mérsékelhető lenne a Kispesten is tapasztalható lakhatási válság.

Hiller

Hiller István, az országgyűlés alelnöke a wekerletelepi elavult vízvezeték-hálózat felújítására kér 1 milliárd forint állami támogatást, valamint a Zoltán utcai Sporttelep fejlesztésére 50 milliót, illetve a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet felújítására 3,2 milliárd forintot.
A képviselő indítványában leírja, hogy Budapesten belül az ivóvízben mért ólomtartalom a kispesti Wekerletelepen az átlagosnál magasabb értéket mutat. Egyes helyeken meg is haladja az egészségügyi határértéket. Az igazán nagy problémát ma már nem a közműszolgáltató által kezelt bekötővezetékek jelentik, hiszen azokban a hálózatokban az ólomcsöveket már lecserélték az elmúlt évtizedekben. A probléma elsősorban a magántulajdonban lévő ingatlanok belső hálózatában alattomosan meglapuló, évtizedekkel ezelőtt beépített ólomvezetékek jelentik, amelyek olcsók és könnyen megmunkálhatóak, ezért közkedveltek voltak. Ólomcsöveket jellemzően 1945 előtt építettek be, de esetenként az 1945 és 1975 közötti épületekben is előfordulhatnak. Miután Wekerletelep lakossága 1945 előtt épült házakban él, nagy az esély arra, hogy ők egészségre ártalmas, magas ólomtartalmú vizet isznak. Sajnos a vízvezetékek szükséges cseréjére a magántulajdonosok kis részének van anyagi lehetősége. Ezért szükséges egy államilag támogatott alap létrehozása, amelyből támogatni lehet a wekerlei lakosok vízvezetékcseréjének programját.

Hiller István másik módosító javaslatában arról beszél, hogy Kispest Önkormányzata és a Wekerlei Társaskör Egyesület évek óta folytat egyeztetéseket a Zoltán utcai Sporttelep egy részének közösségi hasznosításáról. Az elmúlt időszakban lezárultak a közösségi egyeztetések és elfogadták a terveket, amelyek ingyenesen használható sportpályákat, közösségi teret és a környék parkolási gondjain segítő parkolók kialakítását tartalmazzák. Sajnos a koronavírus okozta bevételkiesések és a kormányzati forráselvonások miatt a projekt megvalósítására nem maradt erőforrása az önkormányzatnak, de 50 millió forintos központi költségvetési támogatással ez mégis megvalósítható lenne, és a 11 ezer wekerletelepi lakos sportolási lehetőségeit számottevő mértékben javítaná.

A képviselő harmadik javaslata közvetetten érinti a kispestieket, hiszen ebben a Jahn Ferenc Kórház és Rendelőintézet felújítására kér 3,2 milliárdot. Az intézmény épületének felújítása, korszerűsítése, az eszközpark fejlesztése évek óta elmaradt, így Dél-Budapest lakosságának egészségügyi ellátása az egyik legelmaradottabb a fővárosban.

A 2021. évi költségvetés elfogadásáról hamarosan szavaz az országgyűlés.