HÍREK  2020. május 30.      787
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Már negyven kispesti rászorult kapott támogatást

Negyven kispestit, akik a koronavírus miatt veszítették el állásukat, munkahelyüket, támogattak eddig a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány számlájára beérkező célzott támogatásból 40 ezer forinttal, összesen 1 millió 600 ezer forinttal – tudtuk meg Deákné Császár Gabriellától az közalapítvány elnökétől.

kezek

Az elnök kérdésünkre elmondta, hogy ők negyvenen feleltek meg eddig a közzétett kiírásnak, amely azoknak szólt, akik március 15-e után lettek munkanélküliek, vagy kerültek fizetés nélküli szabadságra, kispesti lakosok, a család egy főre jutó jövedelme pedig nem haladja meg a 85 ezer 500 forintot, és igazolásokkal tudták alátámasztani a család anyagi helyzetét, valamint a munka/munkahely megszűnését a munkáltatótól. Sajnos 3 kérelmet el kellett elutasítani, mert a kérelmezők nem feleltek meg a kiírásnak.

A közalapítvány élén álló elnöktől, aki egyébként önkéntes alapon végzi az adományozókkal való egyeztetést, a banki ügyek intézését, a kérelmek feldolgozását, a kapcsolattartást, megtudtuk azt is, hogy a jelentkezőket továbbra is várják, a közalapítvány folyamatosan dolgozik, és szinte hetente döntenek a támogatásokról. A kérelmeket postai úton, e-mailben vagy a polgármesteri hivatal előtti dobozban lévő kérőlapokon lehet benyújtani, amelynek alapján minden kérelmezővel telefonon vagy e-mail-ben felveszik a kapcsolatot, és igyekeznek egy héten belül kézhez juttatni a támogatás összegét. (Érdeklődjön a 347-4965-ös telefonszámon!)

Mivel még veszélyhelyzet van, és a kuratóriumi tagok mindegyike veszélyeztetett korosztályban van, ezért online felületen hoznak döntéseket. A kuratórium jóváhagyása után a készpénzt a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban vehetik át tőlem a támogatottak. Az eddigi tapasztalatok szerint a támogatottak örültek a gyors és hatékony ügyintézésnek és a segítségnek is – egészíti ki a tudnivalókat Deákné Császár Gabriella.

Az elnök kiemelte, hogy sokan keresik meg őket olyanok is, akik sajnos nem bejelentetten dolgoztak. Nekik a közalapítvány sem tud segíteni, hiszen valamilyen dokumentummal alá kell támasztani, hogy a koronavírus miatt nem kapnak jelenleg fizetést és lettek munkanélküliek. Ezek a rászorulók a munkaügyi hivataltól sem kaphatnak támogatást. Voltak olyan kérelmezők is, akiknél az egy főre jutó jövedelem jóval magasabb volt, mint a kiírás. Ezért kérik, hogy mindenki figyelmesen olvassa el a kiírást!

A közalapítvány április 7-én tette közzé a polgármester felajánlását (havi fizetését ajánlotta fel) és felhívását, hogy lehet támogatást küldeni a munkanélküliek megsegítésére. A kerületi pártok, önkormányzati politikusok és magánszemélyek adakoztak eddig kb. 3,5 millió forint értékben pénzt és élelmiszer-utalványt.

A közalapítvány továbbra is várja a támogatók felajánlásait.