HÍREK  2019. szeptember 07.      1,030
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felszentelték a kispesti Elek Apó Kútját

Kányádi Sándor költő áldásával, az I. kerületi Döbrentei téren álló Elek Apó Kútja mintájára megvalósult egy Kispesten, a Székelyország Tündérkertje Látványparkban is – tudtuk meg Bacsó Andrástól a látványpark megálmodójától és megvalósítójától a kút szentelésén.

Felszentelték a kispesti Elek Apó Kútját
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Kányádi Sándor többször járt itt nálunk Kispesten, és az volt az álma, hogy legalább még egy mesekút legyen Magyarországon. Megígértem neki, ő erre áldását is adta, hogy itt a Székelyország Tündérkertjében felállítunk egy hasonlót. Kányádi Sándor azt mondta, a magyar nemzetnek „két apója van”, Bem apó és Benedek Elek. „Bem apó a szabadság mintaképe lett, Elek apó pedig a meséké. A kispesti kúton Kányádi és Benedek Elek is helyet kaptak egy-egy tőlük származó idézettel és képpel. A két kút jelképében azonos ugyan, de küllemében, anyagában eltér egymástól, szándékosan nem ugyanolyan – mesélte Bacsó András.

Míg az eredeti kút sziklaköve a Hargitáról származik, a kispesti kút alapanyaga süttői kőtömb, talapzata pedig tardosi mészkő. A kút Kányádi Sándor bölcsességét szimbolizálja. Mivel Benedek Elek meséi a gyerekeknek szólnak, melyből ugyanúgy csordogál a tudás, ahogy a víz ebből a kútból – válaszolta kérdésünkre a kút elkészítésében aktív részt vállaló Péter Sándor székely kőfaragó mester.

A majd ezer négyzetméteren lévő Székelyország Tündérkertje egy kis Székelyföld, amely csaknem öt esztendeje a kerület új közösségi tere. Ez egy olyan hely, ahol ízelítőt kaphatunk Székelyföldről, de ide várják a kispesti gyerekeket egy-egy rendhagyó történelemórára is – mondta az ünnepségen résztvevő Gajda Péter polgármester. Itt mindig történik valami. A látványparkot évről-évre továbbfejleszti a Székelyország Tündérkertje Egyesület elnöke, Bacsó András, aki kifogyhatatlan energiával szervezi a látványpark életét, programjait, bemutatóit.