HÍREK  2019. szeptember 03.      1,403
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elkészült a konyha és az ebédlő a Kós iskolában

Tanévkezdésre teljesen megújult a Kós iskola konyhája és ebédlője, 22 millió forintot költött rá az önkormányzat.

Elkészült a konyha és az ebédlő a Kós iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Ahogy ígértük, nem engedtük el a kispesti iskolák kezét, de egyébként ezeknek a munkáknak az elvégzése az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A több mint 100 éves épület alagsorában található konyha és étkező régi víz- és csatornahálózatának felújítása indokolttá vált, és ehhez csatlakozott az építészeti felújítás is. Júliusban kezdődött a munka, ami a tanév kezdetére elkészült. Több mint 20 millió forintot fordítottunk arra, hogy korszerű konyha és étkező várja a diákokat és a dolgozókat az iskolában – mondta el lapunknak Kispest polgármestere.

Gajda Pétertől azt is megtudtuk, hogy két nagy önkormányzati intézmény felújítása is zajlik Kispesten: a Gyöngykagyló és a Százszorszép óvodát is teljesen korszerűsíti az önkormányzat. Közel 400 millió forintba kerül a két felújítás, amelyek a tervek szerint hamarosan elkészülnek.

Zuborné Sallai Márta, a Kós iskola igazgatója arról beszélt, hogy már nagyon várták ezt a változást, régi ígéret volt, hogy megszépül a konyha és az ebédlő. Sok diákjuk ebédel, illetve étkezik háromszor az iskolában, most már a megszépült ebédlőben. A konyha felújítása pedig az ott dolgozók munkáját könnyíti meg jelentősen.

A munkálatok során 65 méternyi vízhálózat újult meg ötrétegű csővel és idomokkal, lecserélték a mosdókat. A mosogató helyiségbe beszereltek egy átmenő rendszerű mosogatógépet, előmosót két süllyesztett medencével, flexibilis zuhanycsappal, rozsdamentes kifutó asztallal, kosártároló polcokkal, vízlágyítóval, a szükséges kosarakkal. A melegítő konyharész kapott egy-egy falikutat, mosogató kagylót és hárommedencés mosogatót csapteleppel. 40 méternyi csatornahálózatot is cseréltek idomokkal és zsírfogóval.

Az építészeti felújítás magában foglalta 15 köbméter aljzatbeton készítését, 152 négyzetméteren csúszásmentesre cserélték a helyiségek padlóburkolatát. A konyha-mosogató és a kézmosó rész fali csempéjét 112 négyzetméteren váltotta mázas kerámia. Az öltöző padlójára PVC, a falra lambéria került. 445 négyzetméternyi festés történt a helyiségekben, 88 négyzetméternyi homlokzati nyílászárót és 120 méternyi fűtéscsövet mázoltak le. A konyhai hőszigetelt vezetéket gipszkarton borítással takarták el. A két meglévő átadó nyílást bővítették, az étkezői oldalon a két ki- és beadó ablakhoz 4,4 méteres rozsdamentes tálcacsúsztató pultot szereltek. Korszerűbb lett a világítás is: a mennyezetről 19 LED-es tükrös lámpatest, a falakról 10 ugyancsak LED-es lámpatest szórja a fényt. A fűtésről 8 kompakt lapradiátor gondoskodik.