HÍREK  2019. július 18.      878
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Vasárnap zár a 15. nemzetközi diáktábor

Szerbiából, Bulgáriából, Romániából és Törökországból, valamint Kispestről összesen 132 diák nyaral Káptalanfüreden ezen a héten a testvérvárosi diákcsereprogram keretében.

Vasárnap zár a 15. nemzetközi diáktábor
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Dusanka Golubovic, Zombor polgármestere itt találkozott Gajda Péter polgármesterrel, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterekkel, Teknős Ferenc önkormányzati képviselővel, valamint Rusz Boriszlávval, a kispesti szerb és Tütünkov-Hrisztov Jordánnal, a kispesti bolgár önkormányzat elnökével, akik csütörtökön látogatták meg a táborozókat. Kispest polgármestere emléklapot adott át a japán Kitano Takao jujitsu mesternek (8. dan), aki ingyen tartott bemutatót a táborozó gyerekeknek. 

A Káptalanfüredi Üdülőtábor népszerű a kispestiek körében és minden nyáron, idén már 15. alkalommal, otthont ad a nemzetközi diáktábornak is. Ezért is újíttattuk fel, illetve építtettük újjá mind a 30 faházát az elmúlt évek során. Így már egy teljesen megújult táborban nyaralhatnak a kispestiek és a diákcsereprogram külföldi testvérvárosokból érkező résztvevői. A programban 15 év alatt 2400 külföldi és kispesti gyerek vett részt, és ha folytatni tudjuk, további sok száz diák csatlakozhat még – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester.

Szilágyi István táborvezetőtől megtudtuk, idén Smolyanból (Bulgária), Pendikből (Törökország), Tasnádról (Románia) és Zomborból (Szerbia) érkeztek gyerekek kísérőikkel Magyarországra. A 10 napos magyarországi program első 3 napját kispesti családokkal töltötték a külföldi diákok, ők szerveztek számukra programot, majd ezen a héten kezdődött a káptalanfüredi nyaralás együtt a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum táborának diákjaival. A testvérvárosi kapcsolatok referense elmondta, az első napok ismerkedéssel, kirándulásokkal teltek, jártak Tihanyban, hajókáztak, túrát szerveztek a káptalanfüredi kilátóhoz, minden nap többféle sportprogram és strandolás várja a gyerekeket, pénteken a Veszprémi Állatkertbe látogatnak, majd szombaton búcsúestet tartanak, amelyen a szociális tábor diákjai adnak műsort. Vasárnap utaznak haza a csoportok.

Az idei diákcsereprogram június 21-én indult: huszonnégyen utaztak el Bulgáriába, Smolyanba az Eötvös iskolából, míg a Kós iskolából tizenkilencen Törökországba, Pendikbe. Június 29-én folytatódott a program: 23 fős küldöttség indult Szerbiába, Zomborba a Deák gimnáziumból, majd július 1-jén Romániába, Tasnádra látogatott el a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum 19 gondozottja. Mindegyik csoport tíz-tíz napot töltött el a testvértelepüléseken, ahol a programokat a fogadó fél, míg az utazást Kispest Önkormányzata finanszírozta, így a csereprogram a diákoknak teljesen ingyenes volt.