HÍREK  2019. július 17.      877
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Virágos Magyarországért versenyben

Kispest idén is részt vesz a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben. A szakmai zsűri, egy erre az alkalomra összeállított „zöldútvonal” mentén ismerkedett a város közösségi kertjeivel, parkjaival, játszótereivel, sporttelepeivel ma délelőtt.

A Virágos Magyarországért versenyben
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A hagyományoknak megfelelően a zsűri – idén Bertalan-Kovács Judit, a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Pest-megyei régióvezetője, a IX. kerületi polgármesteri hivatal munkatársa és Kazy Zsámbok Ivett, a XIII. kerületi polgármesteri hivatal munkatársa – Vinczek György alpolgármester irodájában ismerkedtek a város zöldterületire vonatkozó adatokkal, legfontosabb tudnivalókkal. Tichy Judit, a Zöldprogram Iroda vezetőjének és Brázainé B. Tácia, az iroda munkatársának rövid prezentációja után indultak a közös „városnézésre”.

Kedvcsináló beszámolójában az alpolgármester kitért arra, hogy a klímaváltozás következtében Kispesten is érezhetően egyre melegebb van, ami elsősorban a zöldfelületek, a fák öntözésénél okoz megoldandó feladatot. Kitért arra is, hogy a város Zöldprogramjában szerepel a zöldfelületek növelése, a faültetés, amely megvalósításához igyekeznek a lakosság támogatását is elnyerni. Konkrét példaként említette, hogy az idei közösségi költségvetés keretében mintegy 220 fát ültetnek majd a Kertvárosban.

Vinczek György kérdésünkre elmondta, hogy a tisztább, az élhetőbb és a virágosabb Kispest megteremtését célzó polgármesteri Zöldprogram 2006-ban indult, azóta a Virágos Magyarországért versenyben szép sikereket ért el a kerület: 2008-ban a legszebb kerületnek járó díjat, 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben a főváros különdíjat, 2013-ban Budapest Főváros Fődíjat, 2017-ben a fővárosi kerületek kategóriában fődíjat kapott, 2018-ban pedig az internetes szavazáson volt a legsikeresebb Kispest a fővárosi kerületek között, a Legvirágosabb Úti Cél díjban részesült. De, mint mondta, ezeknek a versenyeknek elsősorban nem is az elért díjak, elismerések a legfontosabb hozadékai, hanem azok a szakmai ismeretek, ismeretségek, személyes benyomások, tapasztalatok, amelyek egy-egy zsűrizés, találkozás során összegyűlnek. Ebben a versenyben talán az a legnagyszerűbb, hogy nemcsak azt figyelik a zsűri tagjai, hogy hány fát ültettek, hány négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki az elmúlt években, hanem, hogy a kerületben élőket miként vonják be abba a közös munkába, amelyet a környezetvédelemért, a városszépítésért, az élhetőbb lakókörnyezet kialakításáért folytatnak.

A verseny pontozási rendszere szigorú és több szempont figyelembevételével zajlik – hangsúlyozta Bertalan-Kovács Judit, aki évtizedek óta részt vesz a környezetszépítő verseny bírálóinak munkájában. Kérdésünkre válaszolva a zsűritag elmondta azt is, hogy nemcsak a zöldterületeket nézik, hanem a bírálati szempontok között szerepel az is, hogy mennyire élhető az adott kerület, és hogy mennyire alkalmas a közösségi életre, milyen aktívan vesznek részt az ott élők a település életében, fejlesztésében, szépítésében. A kicsit szubjektívebb szöveges értékelés mellett kiemelt szempontok alapján is pontozzák (100 pont a maximum) a kerületet. Bertalan-Kovács Judit elárulta azt is, hogy korábban már járt Kispesten és kíváncsian várja, hogy az elmúlt években milyen változások történtek itt, különösen érdekli a tavaly átadott vizes játszótér, hiszen a közeli IX. kerületben is jól ismerik már ezt a teret, hamar híre ment a Ferencvárosban is, hogy itt Kispesten milyen remek játszótér épült.

Tichy Judit irodavezető felhívta a zsűri figyelmét a kerületben idén elkészülő zöldterületekre: Kosárfonó utca – Eötvös utca által határolt területen lévő korábbi KRESZ-park felújítására, valamint a gyorsforgalmi út mentén található, a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő kiserdő önkormányzati és állami támogatással történő közösségi erdővé való átalakítására.

Brázainé B. Tácia azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kerület négy közösségi kertjében egyre több olyan oktatási tevékenység is folyik, amely az adott kert környékén lévő intézményekbe (óvoda, iskola) járó gyerekeket vonja be a környezetvédelembe. Példaként említette, hogy a Vass iskola szomszédságában lévő Első-Kis-Pesti Kertben saját ágyása van az osztályoknak, amelyekben ők termelnek.

A zsűri és helyi kalauzolói az alábbi útvonalon haladtak végig: Városház tér – Templom tér – Almavirág tér – Határ úti kopjafa – Vizes játszótér – Aranykatica Kert – Tichy Lajos Sportcentrum – Kertváros.

A verseny végleges végeredménye hosszú egyeztetés és szakmai véleménycserék után alakul majd ki. Eredményhirdetés szeptember végén, október elején várható.