HÍREK  2019. június 24.      2,186
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Épül-szépül a legnagyobb kispesti közpark

A tervek szerint július végére befejeződik a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti parkerdő kialakítása.

Épül-szépül a legnagyobb kispesti közpark
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

 

Kispest legnagyobb közparkja épül itt a Vak Bottyán utca és a Ferihegyi repülőtérre vezető út között, a látványos munkálatok eredményeként 30 ezer négyzetméternyi erdőterület újul meg a tervek szerint július végére az önkormányzat, az állam és a Pilisi Parkerdő Zrt. összefogásában. Kispest mintegy 20 millió forinttal járul hozzá a legnagyobb kerületi közpark kialakításához – mondta el lapunknak Kispest polgármestere, aki Vinczek György alpolgármesterrel, Teknős Ferenc önkormányzati képviselővel, valamint Bán Zoltánnal a KÖZPARK igazgatójával, Tichy Judittal, a Zöldprogram Iroda vezetőjével, Bernát Péterrel, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetőjével, valamint a parkerdő munkatársaival ma tekintette meg a munkát.

Gajda Péter arról is beszámolt, hogy az elmúlt években több mint 10 ezer négyzetméterrel tudta növelni a zöldfelületet az önkormányzat Kispesten. Több építési telket – például az Atatürk parkot vagy a Ruzs-Bazsant parkot – nem építtetett be a kerület, hanem parkosította azokat. Amennyiben lesz rá lehetőségünk, hasonlóan a Zöldprogramhoz és a fatelepítéshez, folytatjuk ezt a munkát.

A parkerdő megújítási program tavasszal takarítással és az idős fák kitermelésével kezdődött, májusban a fiatal fák telepítésével folytatódott. Az erdészek olyan parkosítási tervet dolgoztak ki, ami egyrészt megőrzi a zöldterületet, másrészt figyelembe veszi a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket. A több mint 100 fiatal fa java része hárs, nyár és juhar, de ültettek tölgy-, nyír-, dió- és szilfákat is, valamint cserjéket, ami szintén az erdőkép minél hamarabbi kialakulását szolgálja majd.

A parkerdőben a kispestiek kérésre közel másfél kilométeres sétaút-hálózatot hoznak létre, amit 500 méteres futópályával és egy tollaslabda-pályával is kiegészítenek. A legkisebbek és a családok számára erdei játszótér létesül. Újdonság lesz a megfelelő akadályokkal felszerelt kutyafuttató.