HÍREK  2019. május 23.      1,584
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tudatos fogyasztásra nevelő iskola lett a Bolyai

Az újabb, immár 7. kitüntető címet rövid ünnepség keretében ma vehette át az intézmény. Az országban a 60., a fővárosban a 10., Kispesten az 1. általános iskola lett a Bolyai, amely elnyerte a címet.

Tudatos fogyasztásra nevelő iskola lett a Bolyai
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Megnyitójában Röhrig Éva igazgató felsorolta azokat a címeket, amelyeket a mostani elismerésig az évek során eddig elnyert a Bolyai iskola: a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a Müpa partneriskolája, Ökoiskola, Madárbarát iskola, Biztonságos iskola, Boldog iskola. Hozzátette, a címek szemléletet adnak az iskola diákjainak.

Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázatát először 2016-ban írta ki a minisztérium, a címmel azokat az oktatási intézményeket díjazzák, amelyek felismerték a fogyasztóvédelem, a fogyasztói tudatosságra való nevelés fontosságát. A gyerekek lesznek a jövő fogyasztói és vállalkozói, ezért is fontos, hogy a fogyasztóvédelem témája megjelenjen az iskolákban. Hozzátette, a pályázat részeként az iskolának vállalnia kellett, hogy a cím 5 éves birtoklása alatt beszámol arról, milyen módon tartja a fogyasztói tudatosságra nevelő programját.

Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy az iskola meg tudja tanítani a gyerekek a biztonságos internetezésre, a mobiltelefon használatára és arra is, hogy ha boltba megyünk, hogyan szabad vásárolni. Azt kívánta, a Bolyai minden évben be tudjon számolni vállalásáról.

Röhrig Évától megtudtuk, hét fogyasztóvédelmi szempont közül háromnak kellett megfelelnie a benyújtott pályázatnak. A Bolyai vállalta, hogy kiemelt figyelmet fordít a felelős internet és közösségi média használatának kérdésére a diákok körében, a tanulók pénzügyi ismereteinek megalapozására, valamint kereskedelmi egységek, helyi termelői piacok látogatására, ezek megismerésére. Az igazgatónő elmondta lapunknak, egy olyan nyitott iskola, mint a Bolyai, minden olyan dologra felfigyel, ami tágítja a gyerekek szemléletét, segít eligazodni a hétköznapok világában. Az eddig elnyert hét cím mindegyike hozzátartozik az iskola mindennapjaihoz, része a Bolyaiban folyó nevelésnek.

Az ünnepség zárásaként az iskola diákjai adtak műsort: volt ritmikus sportgimnasztika bemutató, Takács-Sárosi Zoé Júlia (2. a) Kányádi Sándor „Paszulyka és Fuszulyka” című meséjét mondta el, Bossányi Zétény (6. b) freestyle foci bemutatót tartott, majd a 4. b tavaszváró táncát élvezhette a közönség. A rendezvényen Lukász Kamilla (7. a) konferált.