HÍREK  2019. január 31.      937
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látogatás a teljesen megújult bölcsődében

A tavalyi intézmény-felújítási program legnagyobb beruházása volt a Gyöngyszem Bölcsőde teljes, külső és belső korszerűsítése, amelyre 200 millió forintot költött az önkormányzat.

 

Látogatás a teljesen megújult bölcsődében
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Saját költségvetéséből Kispest évente 500 millió forintot, 3 év alatt 1,5 milliárdot költ a nevelési-oktatási intézmények korszerűsítésére az intézmény-felújítási program keretében. A munkák tervezésénél a szakhatósági előírások, az energetikai iránymutatások, a műszaki szükségesség és az intézmények igényei az elsődleges szempontok. A tavalyi év legjelentősebb beruházása a Gyöngyszem Bölcsőde átfogó korszerűsítése volt, mondhatjuk, hogy egy teljesen új intézmény lett a 40 éves bölcsődéből év végére. Bízom benne, hogy a szülők is elégedettek a munkával. Tavasszal az udvar felújítása kerül sorra, ezzel lesz teljes a 200 millió forint nagyságrendű beruházás – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester, aki Vinczek György alpolgármesterrel és Kránitz Krisztiánnal, a VAMŰSZ igazgatójával tekintette meg a megújult Zrínyi utcai intézményt.

Kránitz Krisztiántól megtudtuk, a munkálatokat a bölcsőde dolgozóival egyeztetve végezték. A teljes építészeti felújítás magában foglalta kültéren a homlokzati hőszigetelést nemes vakolattal (480m²), a tető hőszigetelését új vízszigeteléssel palazúzalékos fedő réteggel (1500 m²), a tetővilágító kupolák cseréjét új villámhárító kiépítésével, a homlokzati nyílászárók cseréjét (16 db), új árnyékoló építése a csoportszobák előtt (214 m²), alattuk öntött gumiburkolat építését, az udvaron térkő burkolású járda és kerékpárút kialakítását (310 m²), füvesítést (300 m²) automata öntözőrendszer telepítésével, valamint gumiburkolat készítését a játékok alá.

A beltérben megtörtént a PVC-burkolat (430 m²), a mázaskerámia-burkolat (420 m²) és a csúszásmentes mázaskerámia-burkolat (182 m²) kialakítása a vizesblokkokban, konyhában, laminált parketta (40 m²) és sport Grabo (37 m²) lefektetése az irodákban és a tornaszobában, csempeburkolat (460 m²), laminált lambéria-burkolat (211 m²) készítése, a falfelület diszperziós festése (3034 m²) és a felújított beltéri nyílászárók festése (410 m²).

A gépészeti felújítás keretében elvégezték a vízvezeték cseréjét (201 m), a megmaradt fűtési vezeték átmosását, a radiátorok cseréjét és új radiátorszelepek beépítését, a teljes elektromos hálózat felújítását és a világítás korszerűsítését LED fényforrásokra. Ezeken kívül a konyhába és az irodákba légkondicionáló berendezéseket telepítettek, a konyhai berendezéseket részben újakra cserélték.

Berkes Lászlóné bölcsődevezető elmondta, a felújítás idejére három bölcsőde fogadta be a kisgyerekeket, arra törekedtek, hogy a csoportok saját nevelőikkel együtt maradjanak. Hozzátette, a felújítás eredményeként szép lett a környezet, barátságossá vált a bölcsőde.