HÍREK  2019. január 19.      1,865
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közös lépések a KöKi rendbetételéért

Mivel számos lakossági bejelentés, panasz érkezik a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont egyes részein tapasztalható áldatlan állapotokkal kapcsolatban, ezért levélben fordultam Dr. Pető Györgyhöz, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) igazgatójához – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki a napokban a Kispesti Rendészeti Központ (KRK), a kerületi rendőrkapitányság és a Hatósági Iroda munkatársaival a helyszínen egyeztettek a teendőkről. 

Közös lépések a KöKi rendbetételéért
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A polgármester levelében beszámol arról, hogy a helyszíni bejáráson saját bőrén is tapasztalhatta az ott uralkodó áldatlan állapotokat. „Mindennapos jelenség, hogy a hajléktalanok a közterületen életvitelszerűen tartózkodnak, szeszes italt, valamint kábítószert fogyasztanak, illetve a tömegközlekedési eszközökre várakozók nem az arra kijelölt helyen dohányoznak. Mindez természetes módon zavarja az ott áthaladókat, valamint azokat a személyeket, akik a KöKi valamelyik üzletének alkalmazásában állnak.”

Gajda Péter az áldatlan állapotok felszámolásának egyik nehézségeként levelében megemlíti, hogy a KÖKI Terminál Bevásárlóközpont magánkézben van. A közhasználatra átadott tereinek (pl. autóbusz végállomás) használatát a kerületi rendőrségen túl többen is jogosultak ellenőrizni: a FÖRI kollégái, valamint a Kispesti Rendészeti Központ önkormányzati rendészei is. Mivel a vasútállomás területe már a X. kerülethez tartozik, így ott a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai látnak el járőrszolgálatot és járnak el a különböző szabálysértések vagy bűncselekmények észlelésekor.

A Kispesti Rendészeti Központ önkormányzati rendészei munkaidejük alatt (hétfőtől-péntekig 7.00-19.00 között) rendszeresen és visszatérően járőröznek illetékességi területükön, azonban kizárólag Kispest közigazgatási határain belül tudnak eljárni.

Zárógondolataiban Gajda Péter polgármester a környék nyugalmának megteremtése érdekében, amely közös érdeke az itt élőknek és a fővárosi rendvédelmi szerveknek, arra kéri a FÖRI igazgatóját, hogy a fenti helyszínen tapasztalható közbiztonsági problémák megoldása érdekében fokozott rendészeti jelenlétet szíveskedjen biztosítani.