HÍREK  2018. december 13.      1,421
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Játék babák között

Mazalin Tatjána és Mazalin Natália játék babáit és karácsonyfadíszeit mutatja be a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény Gyűjtők és gyűjtemények sorozatának 7. kiállítása, amely 2019. március 29-ig várja az érdeklődőket. Mazalin Tatjána mintegy 10 éve kezdte a régi játék babák gyűjtését.

Játék babák között
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Egyedülálló kiállításnak nevezte a tárlatot köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, aki azt is mondta, hogy a babák és a karácsonyfadíszek szeretetérzést és az adventi várakozást is tükrözik. Pilinszky Jánost idézte: „Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

Mazalin Tatjána üzenetét Siklós Zsuzsanna, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője olvasta fel: „Natália festőművészként, kollázsaihoz anyagot keresve járta a bolhapiacokat. Először csak az összetört, hiányzó karácsonyfadíszeket kereste, valamint azokat a díszeket, melyekre gyermekkorából emlékezett. Később azonban tudatosan gyűjteni kezdte a különböző korszakok jellegzetes és különleges díszeit… Az itt látható babákat különböző helyeken találtuk, a kutatásban Natália is sokat segített. Bolhapiacokon, padlásokon találtuk meg őket illetve ajándékba kaptuk.

Nagyon izgalmas és érdekes folyamat az elhanyagolt, sérült, törött, hiányos, kopasz, meztelen babák azonosítása, restaurálása. Nem kis türelem és kitartás kell a korhű ruhák varrásához, a nélkülözhetetlen korabeli anyagok, csipkék felkutatásához. Ebben nagy segítség az internet és a különböző szaklapok fotóanyagai, leírásai. A komolyabb, „operációs” beavatkozásoknál nagyon sokat segített az egyedülálló budapesti Babaklinika tulajdonosnője, Barta Judit, akivel az idők folyamán szoros baráti kapcsolat alakult ki. A sikeresen „meggyógyult” babák új életet kezdenek, elfeledve előző, szomorú sorsukat, s mindez láthatóvá válik az arcocskáikon, észrevehető a mosolyukon. Megújulva, kisugárzásuk is újra a régi lesz.”

A különleges kiállítást Barta Judit nyitotta meg, majd Smidéliusz Anikó három porcelánbabát ajándékozott Mazalin Tatjánának.