HÍREK  2018. december 06.      1,159
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispesti az Év Önkéntese

Losó Györgyné, Melinda, a megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke kapta az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az Év Önkéntese díját a Hatszín Teátrumban megtartott ünnepségen.

Kispesti az Év Önkéntese
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az Önkéntesek Nemzetközi Napján (1985 óta december 5.) megtartott díjátadó ünnepségen F. Tóth András, az önkéntes munka támogatására 2002-ben alapított ÖKA ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében elmondta: az önkéntes munka, az önkéntesség ma már ismert és elismert tevékenység Magyarországon is. A vállalatok 8 százaléka már működtet, szervez valamilyen vállalati önkéntes programot. Az ÖKA az elmúlt tíz esztendőben 44 elismerést adott olyan magánszemélyeknek, közösségeknek, szervezeteknek, vállalatoknak, civil kezdeményezéseknek, akik, amelyek fontos szerepet vállalnak a társadalomban.

A szakmai zsűri egyik tagja, Tóbiás László, a Károlyi Gáspár Református Egyetem docense méltató szavaiban külön kiemelte: Losó Györgyné az igazi polgár, mert munkájával egzisztenciát teremt saját magának és családjának, „saját lábon áll”, de mindemellett fennmaradó idejében a közösségért dolgozik. Faludy György szavaival, „a hellén élte, nem csinálta...” a közösségi életet. Losó Györgynének „élete az önkéntesség, ezért ő az Év Önkéntese.”

A Görömbei Luca Üvegstúdiójában készült elismerést és az oklevelet átvevő Losó Györgyné, aki előtt mindvégig titok maradhatott, hogy idén ő kapja majd az leismerést, meghatottan köszönte meg az egyesület tagjainak a közös munkát, és családjának azt a sok-sok lemondást, amelyet a közösségi munka szervezésével járt együtt az elmúlt években.

A díjat adományozó Önkéntes Központ Alapítvány célja a magyarországi önkéntesek és az őket foglalkoztató szervezetek munkájának támogatása információval, tanácsadással és képzéssel; az önkéntesség kultúrájának terjesztése, s annak integrálása a hazai társadalmi környezetbe magánszemélyekkel, társadalmi szervezetekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal végzett konkrét tevékenységeken keresztül. Az Önkéntes Központ Alapítvány hisz az önkéntesség értékteremtő erejében. Az Önkéntességi Díjat azért hoztuk létre, hogy tisztelegjünk azok előtt a magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok előtt, akik nem mindennapi erőfeszítéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet az önkéntesség jelentőségére - olvasható az alapítvány honlapján.