HÍREK  2018. július 26.      1,242
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Készül az energia és klíma akcióterv

Közös gondolkodásra invitálta a polgármesteri hivatal Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodája a környezettudatos kispestieket, hogy együtt készítsék elő az önkormányzat Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (SECAP).

 

Készül az energia és klíma akcióterv
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A fórum elején Pap Márton, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda munkatársa az előzményekről röviden elmondta: Kispest Önkormányzata 2015-ben belépett a Polgármesterek Szövetségébe, amely egyúttal kötelezettségekkel is járt. Ezek közül a legfontosabb, hogy 2020-ig az önkormányzatnak javítania kell az energiahatékonyságot, fokozatosan egyre több megújuló energiaforrást kell használnia és közigazgatási területén 20 százalékkal csökkentenie kell a széndioxid-kibocsátást. Az akkor elkészített 2020-ig szóló cselekvési tervet (SEAP) a klímaváltozással összefüggésben új, hosszú távra, 2030-ig szóló tervvel kell felváltani, amelyben már 40 százalékos széndioxid-kibocsátásra kell felkészülni.

Ennek a célnak az eléréséhez kell az önkormányzatnak egy olyan akció- és alkalmazkodási, adaptációs tervet elkészítenie, amelyben közigazgatási területén a különböző „szektorok”, maga az önkormányzat, a helyi ipar, a lakosság, a helyi közlekedés, a helyi szolgáltatások, valamint a helyi energiatermelők mind saját felajánlások alapján veszik ki a részüket – ezt már Magyar László, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ Egyesület szakértője tette hozzá, aki már-már nehezen teljesíthetőnek ítélte a 40 százalékos megtakarítást, amely az adott területen, itt Kispesten a különböző szektorok energia-megtakarításaiból adódik majd össze.

A beszélgetés során felvetődött, hogy az iskolai szervezett oktatási keretek, a televízióban vetített természettudományi és ismeretterjesztő filmek és a különböző civil szervezetek munkája nyomán a gyerekek már jobban érzékelik a klímaváltozásból adódó negatív következményeket, tudatosabban gyűjtik szelektíven a hulladékot, és talán már le is kapcsolják maguk után a villanyt. A résztvevők közül felvetették, hogy az idősebb korosztály azonban nehezebben alkalmazkodik a változásokhoz, még szívesen égeti az avart, szemetet, feleslegesen hagyja bekapcsolva a háztartási eszközöket, „égeti a villanyt”.

Az eseményen résztvevő Zöldprogram Iroda két munkatársa, Márkus Edit és Brázainé B. Tácia jó elgondolásnak tartotta, ha az idősebb korosztály szemléletformálásához a szórólapokon és ismeretterjesztő anyagokon kívül az ősszel újra induló, évek óta sikeresen zajló Szeniorok Kispesti Akadémiát is bevonnák. Ezen kívül a szakemberek láttak esélyt arra, hogy elkezdődjön közös gondolkodás az egyre növekvő mennyiségben lezúduló csapadékvíz felfogására, újbóli felhasználására, a kertlocsoláson kívül, akár még a lakásokban, barnavíz formában is.

Az Energiaklub másik előadója Pej Zsófia a program végén arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a mostani első összejövetel után augusztus végére, szeptember elejére elkészül egy helyzetelemzés a Kispesti sajátosságokról, amelynek alapján az önkormányzattal közösen az év végéig összeállítanak egy költségbecslést is tartalmazó intézkedési tervet a célok megvalósíthatóságára. Sajnos a programot összeállítók forrásokat nem tudnak ezekhez biztosítani, az EU-s pályázati lehetőségek is egyre fogyóban vannak, így várhatóan az önkormányzatnak saját megoldási lehetőségeket, támogatásokat kell keresni és találnia a megvalósításhoz – tette hozzá.