HÍREK  2018. június 06.      1,008
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Könyv jelent meg a sportlövő olimpiai bajnokról

A könyvet szerdán mutatták be a XVIII. kerületi Zila Kávéházban, abban az épületben, amely a XX. század elején lövőházként szolgálta a magyar sportlövészetet, és ahol az 1912. évi stockholmi olimpia 300 méteres hadipuska versenyszámának győztese – egyben a sportág és a BEAC első magyar olimpiai bajnoka – is gyakorolt. Kispest Önkormányzata 150 ezer forinttal támogatta a Prokopp Sándor életét feldolgozó kötet megjelenését.

Könyv jelent meg a sportlövő olimpiai bajnokról
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A Dávid Sándor és Dobor Dezső újságírók, valamint a neves sportlövő fia, Prokopp László által jegyzett „A Prokopp” című könyvet a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) adta ki. A sajtóbemutatón, amelyen Kispest Önkormányzatát Vinczek György alpolgármester képviselte, Simon Gábor, a BEAC igazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe a kötetet. Elmondta, a könyvet abból az apropóból jelentették meg, hogy a BEAC idén 120 éves, Prokopp Sándor születésének pedig tavaly volt a 130. évfordulója.

Prokopp László elmondta, a kötet megírásakor fontos szempont volt, hogy édesapja munkássága mellett a sportágat és a korszakot is bemutassák. Dobor Dezső a kutatómunkáról beszélt, Hammerl Lászó sportlövő, a Nemzet Sportolója, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka Prokoppot példaképként említette.

A rendezvény végeztével a megjelentek megkoszorúzták az 1887-ben született Prokopp Sándor emléktábláját a kávéház homlokzatán. A Szemere Miklós országgyűlési képviselő, BEAC-elnök által 1903-ban alapított lövőház a magyar sportlövészet kezdetét jelentette. Itt kezdett el foglalkozni a sporttal a joghallgató Prokopp Sándor is.

A Prokopp-család kispesti kötődésével kapcsolatban Siklós Zsuzsanna történész, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy Prokopp Sándor édesanyja, a polgári iskolai tanító Kosatkó Anna 1899-ben kapta meg az engedélyt a vallás és közoktatásügyi minisztertől, hogy magán polgári leányiskolát alapítson Kispesten. Az iskola a Kossuth utcában, a Halásztanya étterem mellett működött, szemben a 11-es számú házzal, amelyben a Prokopp-család lakott.