HÍREK  2018. március 19.      1,470
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Cigány kutató biológus volt az Erkel iskola vendége

Dr. Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi adjunktus volt a második vendége az önkormányzat oktatási-motivációs előadássorozatának. Az Erkel iskolában tartott programot az önkormányzat romaügyi referense szervezte. A sorozat példamutatással, érzékenyítéssel segíti a cigány származású fiatalok társadalmi felzárkózását.

Cigány kutató biológus volt az Erkel iskola vendége
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Ezúttal nem egyetemisták, hanem az Erkel iskola 7-8. osztályos diákjai hallgathatták az egészségkutatással, a magyarországi cigány lakosság egészségügyi állapotának vizsgálatával foglalkozó Dr. Orsós Zsuzsannát. Az egyetemi adjunktus arról beszélt, hogy mitől rosszabb a hazai roma népesség egészségi állapota, mint általában a magyar lakosságé. Elmondta, környezeti és az életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, hogy például a daganatos betegségek miatti halálozás kétszer gyakoribb a cigányság körében.

Saját életét állította a változtatás lehetséges példájaként a gyerekek elé: nagyon rossz körülmények között élt, de a szorgalom, a kitartás, a hit, az akarat, valamint az önbizalom és a bíztatás segítették életpályáján. Különösen kiemelte a segítő és támogató bíztatást, amelyet azért is tart fontosnak, mert a nehéz körülmények között élve nem biztos, hogy van önbizalma egy gyereknek, tanulás nélkül pedig nehéz változtatni a helyzeten.

Elmondta, gyakran jár olyan iskolákba, ahol hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak, és a tanulás, mint érték fontosságát magyarázza el nekik. Beszélget szülőkkel, próbálja motiválni őket, hogy ne rövidtávon, csupán abban gondolkodjanak, hogy mielőbb kerüljön ki a gyerek az iskolából és dolgozzon, hanem, hogy tudást szerezzen. A nem hátrányos helyzetű gyerekeknek pedig azt mutatja meg, miként élnek nehéz körülmények között emberek. Szeretném elhitetni a többségi társadalommal, hogy nem szabad általánosítani, motiválni kell a gyerekeket és esélyt kell adni nekik a tanuláshoz, a tudás megszerzéséhez – fogalmazta meg missziójának lényegét.

Dr. Orsós Zsuzsanna a cigányok és svábok lakta Tolna megyei Németkéren született egy hétgyerekes cigánycsalád legkisebb gyermekeként. Helyben járt általános iskolába, majd Pécsett tanult középiskolában, és vegyipari technikus lett. Egyetemi tanulmányait Szegeden és Pécsett végezte, biológus diplomát szerzett. A Magyar Tudományos Akadémia első cigány doktori ösztöndíjasa volt, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Orvosi Népegészségtani Intézetében egyetemi adjunktusként dolgozik, ahol orvosokat, gyógyszerészeket és fogorvosokat tanít. Tantárgya a betegségmegelőzés és az epidemiológia.

Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense lapunknak elmondta, az egyes előadásokon olyan sikeres, diplomás cigány emberekkel találkozhatnak a diákok, akik példát tudnak mutatni nekik, főképp a roma gyerekeknek, hogy elhiggyék, a tanulás érték.