HÍREK  2018. február 09.      1,710
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Leendő elsősök szüleinek tartottak szülői értekezletet

A leendő kispesti első osztályos kisgyerekek szüleinek szervezett szülői értekezletet a Külső-Pesti Tankerületi Központ a Károlyi gimnáziumban.  

 

Leendő elsősök szüleinek tartottak szülői értekezletet
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy már a második tanév kezdődik majd úgy, hogy nem a kerület az általános iskolák fenntartója, viszont ahogy ígérte az önkormányzat, a kispesti gyerekek érdekében igyekszik továbbra is mindent megtenni a színvonalas oktatásért. Nem engedjük el iskoláink és gyermekeink kezét – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, hogy az elmúlt években is folytatott, illetve elkezdett olyan felújítást az önkormányzat, amely nem lett volna feladata. Idén is lesz olyan iskola, ahol fejlesztünk – jelentette ki.

A polgármester beszélt a 10 millió forintos iskolafelújítási alapról, amely milliós segítséget jelent az intézményeknek, és amely támogatást idén is tervezi az önkormányzat. Említette az évi 500 millió forintos intézménykorszerűsítési alapot is, amely, mint mondta, elsősorban az önkormányzati óvodákat, bölcsődéket érinti, de jut belőle az iskoláknak is.

A közétkeztetés – mint megmaradt feladat – kapcsán Gajda Péter elmondta, bízik benne, hogy az online befizetési lehetőség könnyebbséget jelent a szülőknek. Végezetül szólt arról is, hogy hamarosan már olvashatják a kispesti családok a kerületi iskolákat bemutató idei Kispesti Kopogtató című kiadványt is.

Herneczki Márton, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézményének vezetője az iskolaérettség kritériumairól tartott előadást, érintve a testi és idegrendszeri fejlettség, a tudás és képesség, a szociális érettség, az okos eszközök és az iskolaérettségi vizsgálat témaköreit. Elmondta, az érdeklődő kispesti szülők a XIX. kerületi Pedagógiai Szakszolgálathoz fordulhatnak információért.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója az általános iskolai felvételi eljárás menetét és a beiskolázás jogszabályi hátterét ismertette a jelenlevőkkel. Bak Ferenc bemutatta a kispesti iskolaigazgatókat, beszélt a legfontosabb fogalmakról (pl. nevelési év, tanítási év, rövidített órák, tanórán kívüli csoportos és egyéni foglalkozások, egész napos iskola, egész napos bent tartózkodás, tankötelesség). Megtudtuk, 628 tanköteles kisgyerek él Kispesten, közülük mintegy 400-450 fő az elsősök várható száma. Elmondta, várhatóan április végén lesz az iskolai beiratkozás, és kérte a szülőket, tájékozódjanak az iskolákban, illetve az intézmények honlapjain a tudnivalókról, nézzék meg a kiválasztott iskola pedagógiai programját, házirendjét, mielőtt döntenének.