HÍREK  2017. október 03.      1,957
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kispesti időseket köszöntötték

Csonka András előadóművész hívta „zenés randevúra” a kispesti szépkorúakat az Idősek Világnapja alkalmából rendezett mai ünnepségen. Az önkormányzat és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat kilencedik alkalommal rendezte meg a köszöntést. Zsúfolásig megtelt a KMO színházterme: mintegy kétszázhúszan – a szolgálat ellátottjai, a nyugdíjas civilszervezetek meghívottjai és a vendégek – vettek részt a rendezvényen, amelyet az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a PENSIO Minőségi Közétkeztetési Kft. támogatott.

A kispesti időseket köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Köszöntőjében a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője arról beszélt, hogy az ünnepnap a méltóságteljes időskort állítja középpontba, az intézmény is ezért dolgozik a mindennapokban, és mindig számít az idősek véleményére, javaslataira. Balázs Piroska elmondta, kilencféle szolgáltatást nyújtanak 570 ellátottjuk számára, akik közül négyszázhetvenen 67 év felettiek, kilencvenkilencen pedig már betöltötték a 90. évüket is. Az intézményvetető boldog, békés életet, a műsorhoz kellemes kikapcsolódást kívánt.

Kispest polgármestere úgy fogalmazott ünnepi beszédében, hogy itt Kispesten nem igazán a korral, hanem az életpályával, a munkával, azzal az odaadással és szeretettel foglalkozunk, amit az idősek adtak a kerületnek. Azok az idős emberek, akik dolgoztak az országért, Kispestért és nevelték gyermekeiket, unokáikat. Nem lehet ezekről az érdemekről elégszer beszélni – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy segítse az itt élő időseket: a Segítő Kéz támogatásán túl számos ingyenes programot – egyebek mellett angolnyelv-, számítógépes, és okostelefon-kezelői tanfolyamot – biztosít számukra. Végezetül a jelenlevőkön keresztül minden kispesti idős embert köszöntött Gajda Péter.

Burány Sándor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a fiatalok nem tudják, milyen is idősnek és bölcsnek lenni, ezért rajtunk is múlik, hogy milyen állapotban érik meg az időskort. Az életet megtanulni, a tapasztalatokat átvenni nem könyvekből, hanem a nálunk idősebb emberektől tudjuk, ezért is érdemel meg minden tiszteletet időskorban az ember – fogalmazott a honatya. Beszéde végén megköszönte mindazt, amit az emberi kultúrából, a viselkedés szabályairól megtanulhatott az idősektől.

A folytatásban Csonka András előadóművész adott zenés műsort, majd a Segítő Kéz Gondozó Szolgálat két legidősebb ellátottját külön köszöntötték.

Az ENSZ először 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Ezen a napon az egész világ áttekinti az időseket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és számos megmozduláson, rendezvényen hívják fel minden korosztály figyelmét arra, hogy a társadalom minden rétegének felelősséggel kell gondolkodnia az idős kor kérdéséről, az idős emberek helyzetéről.