HÍREK  2017. október 02.      3,195
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Oktatási központ nyílt a volt Ady mozi helyén

Új funkciót kapott az egykori Ady mozinak helyet adó Kós Károly tér 4. szám alatti épületrész, amelynek falai között oktatási és vizsgaközpont kezdi meg működését. A felnőttképzési intézmény telephelyének ünnepélyes megnyitóján az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester mondott köszöntőt.

Oktatási központ nyílt a volt Ady mozi helyén
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Magyarország vezető felnőttképzője az elmúlt húsz évben több mint 17 ezer tanulónak biztosított magas színvonalú oktatást és szakmai végzettséget. Célunk, hogy folyamatos megújulás mellett minőségi képzést nyújtsunk diákjaink számára, és hozzáértő, elégedett szakembereket képezzünk – fogalmazott Józanné Sipos Etelka, a különböző helyszíneken több mint százféle szakmai képzést biztosító Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont igazgatója az intézmény új telephelyének megnyitóünnepségén. Mint mondta, az idén teljes körűen felújított épületrészben 25–120 fős termekben és igényes, modern kialakítású közösségi helyiségekben zajlik majd az elméleti és gyakorlati oktatás, s az itt szerzett szakmák kitörési pontot és megélhetési lehetőséget jelentenek a végzős tanulók számára.

Kispest önkormányzata nevében Vinczek György alpolgármester köszöntötte a megnyitó vendégeit, köztük wekerlei intézmények és civilszervezetek vezetőit, képviselőit. „A wekerleiek éveken át nagy érdeklődéssel figyelték a hosszú ideig üresen álló épület sorsát. Remélem, hogy a most megnyílt, korszerűen felszerelt képzési központ funkciója megnyugtatja a helyieket, és az oktatási intézmény számos együttműködésre nyújt majd lehetőséget. Fontos, hogy egy vállalkozás jó kapcsolatban álljon az önkormányzattal és a helyi intézményekkel, és ezt a kapcsolati tőkét felajánlom az iskolának annak érdekében, hogy minél eredményesebb képzést tudjon nyújtani a kispesti és budapesti tanulóknak” – hangsúlyozta az alpolgármester. Vinczek György Józanné Sipos Etelkával és Józan Csaba ügyvezető igazgatóval együtt vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is megnyitva az oktatási központ wekerlei telephelyét.

Az intézmény oktatói nevében Vajda Rudolf mondta el tapasztalatait, a diákok nevében Váradi Zsolt és Szunyogh Bálint köszöntötte a megjelenteket, majd néptánc- és salsabemutató szórakoztatta a közönséget. A svédasztalos állófogadást követően az ünnepi torta felvágásával és tombolasorsolással zárult a félnapos program, amelynek résztvevői – az iskola végzős tanulóinak vizsgamunkáiból összeállított kiállításnak köszönhetően – a szakmai képzések elméletébe és gyakorlatába is bepillantást nyerhettek.

Mint ismeretes, Kós Károly tér 4. szám alatti, 1928-tól 1985-ig moziépületként működő komplexumot 2001-ben Havas Henrik, a Szegedi Tudományegyetem azóta megszűnt Budapest Média Intézetének vezetője vásárolta meg azzal a céllal, hogy oktatási célra felújítja a romos állapotú ingatlant. Hozzá is kezdett az átalakítási munkálatokhoz, de az építkezés a 2000-es évek közepén leállt, majd Havas médiaiskolája is bezárta kapuit. Az elmúlt években számos elképzelés született az épület jövőbeni hasznosítására vonatkozóan: a wekerlei civilek közösségi térként szerették volna feltámasztani, ezt azonban a szükséges források hiánya miatt nem tudták megvalósítani. Havas Henrik végül idén januárban adta el az ingatlant a felnőttoktatással foglalkozó vállalkozásnak, amely az elmúlt fél évben látványosan felújította az új funkciót kapott épületrészt.