HÍREK  2017. szeptember 28.      1,139
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jel-kép, tűzzel-vassal

Hernádi Paula grafikus, zománcművész születésnapi kiállítása nyílt meg a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A tűzzománc technikával készült képeket november 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Jel-kép, tűzzel-vassal
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester felidézte, mennyire tele volt ötletekkel Hernádi Paula első találkozásukkor, hogyan mesélt a zománcképek készítéséről. Kitért arra is, hogy Hernádi Paulának fontos szerepe volt a kerületi művészeket tömörítő Helikon Egyesület elindításában. Egy Buddha- idézetet olvasott fel („Nincs út a boldogsághoz, a boldogság az út.”), és azt mondta, reméli, hogy sok látogatónak boldogságszérum lesz ez a kiállítás.

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész arról beszélt megnyitójában, azt mutatja a kiállítás, hogy az ember mindig fejlődni tud. Művészi lét és a természettudomány iránti rajongás együtt jelenik meg a műveken, és jól látható a grafikusi alap is. A kiállítás legtöbb képén építészetnek tűnő struktúrákat mutat be Hernádi Paula, olyanokat, amilyenek a lelkében vannak. Saját gondolatait utalásokkal kapja a néző, gondolkozzon, merüljön el bennük – fogalmazott.

„Ennek a technikának is megvannak a jellegzetes nehézségei, például az, hogy a színek nem keverhetőek, vagy az, hogy nem olyan színűek a zománcok, mint amilyenné kiégnek, és nehezen, vagy egyáltalán nem javíthatóak. Ennek ellenére rabul ejt sok művészt, mert kimeríthetetlenül gazdag lehetőséget kínál. Éveken keresztül felgyülemlett tapasztalat kell ahhoz, hogy úrrá legyünk az anyagon és a mű ne a színességével és fényességével, hanem művészi értékével hasson. Nem is gondoljuk, hogy azok a harmonikus, gazdag tónusú kompozíciók, milyen technikai bravúrral születnek meg. A gazdag színárnyalatok eléréséhez olyan vékonyan kerülnek egymásra a színek, hogy átdereng az alatta lévő. Ezeket a képeket, nagyobb méretük miatt, már nem ecsettel, hanem szórópisztollyal fújom.” – mesélt a ’zománcozásról’ egy 2015-ös interjúban a Kispesti Magazinnak az alkotó, aki 2010-ben Ferenczy Noémi-díjban részesült, a tűzzománc-technikában nyújtott magas színvonalú munkásságáért.

Hernádi Paula előbb az egri Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd 1977-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1977 óta kiállító művész, festményeivel, grafikáival és tűzzománc-alkotásaival sikerrel szerepel hazai és külföldi kiállításokon is, művei többek között Svájcban, Svédországban, Ausztriában, Kanadában és Németországban is megtalálhatók.